Un răspus concis at fi următorul: Pământul este o uriașă sferă, alcătuită în majoritate din roci. La interiorul sferei rocile sunt topite, însă miezul este, la rândul său, solid, din cauza uriașei presiuni existente.
Să detaliem.
Stratul exterior al Pământului, având o grosime de 15 până la 50 de kilometri, este alcătuit din roci în stare solidă și este numit litosferă. Partea superioară a acestei cruste este reprezentată de continente în timp ce partea inferioară este reprezentată de fundurile mărilor și oceanelor.
Toate apele de la suprafața Pământului (oceane, mări, lacuri, râuri) fac parte din hidrosferă.
Majoritatea cercetărilor făcute de oameni au avut loc la suprafața Pământului, de aceea este greu de spus ce se găsește în interior. Singurele informații, obținute prin săparea minelor și efectuarea de foraje sunt că temperatura crește pe măsură ce ne indreptăm spre centrul Pământului, astfel că la o adâncime de 3 kilometri aceasta este suficient de mare pentru a produce fierberea apei.
O altă sursă de informații despre interiorul Pământului sunt cutremurele. Bazat pe acestea, cercetătorii cred că temperatura din interiorul Pământului nu crește la fel de rapid ca în litosferă, astfel că la centrul Pământului nu ar depăși 5.500 de grade Celsius.
Cercetătorii mai cred că miezul Pământului este format dintr-o imensă sferă de fier topit, cu un diametru de circa 6.500 de kilometri, iar între aceasta și litosferă se află un strat numit manta, alcătuit probabil dintr-o rocă numită „Olivină”