Din 2012, produsele chinezesti se vor scumpi simtitor
Desi problema salariului minim a unei singure provincii din China pare a fi o problema locala, aceasta subliniaza un trend usor al statului chinez care spre business-ul high-end, cu job-uri bine platite.
In alte cuvinte, forta de munca extrem de ieftina a Chinei va fi in curand ceva de domeniul trecutului. Acest aspect duce la un singur lucru: pentru consumatorii din SUA sau Europa, produsele chinezesti vor costa din ce in ce mai mult.
Usor, usor, companiile care vor sa realizeze produse la costuri ultra-scazute au inceput sa migreze catre interiorul Chinei sau catre alte tari sarace precum Bangladesh sau Cambodgia, insa nu vor mai avea „norocul” sa gaseasca muncitori cu aceeasi „putere de munca” precum cei din China anilor 1990 – 2000.
In Guangdong, unde mii de mici producatori au fost nevoiti sa isi inchida afacerile din cauza cresterii preturilor materiei brute si a salariilor minime, actualii proprietari ai fabricilor, care au rezistat, au protestat impotriva cresterii salariale cu 20%, explicand ca este nevoie de o perioada de tranzitie, ei nefiind capabil sa sustina un astfel de „boom” in costurile de productie.
Pentru mai bine de 10 ani, provincia Guangdong si regiunea Pearl River Delta au stat la baza cresterii economice a Chinei, transformand-o in a doua putere economica a lumii, insa analistii avertizeaza ca impunerea unei cresteri salariale de 18-20% va decima liniile producatorilor mici si mijlocii.
Sa nu uitam ca din cauza inundatiilor recente din Asia (in special in Thailanda) preturile HDD-urilor au explodat, cresterea variind intre 30% si 180% pentru diverse modele Western Digital sau Toshiba.