Diferend intre FRF si CCA
Mircea Sandu doreste înasprirea sanctiunilor, în timp ce Nicolae Grigorescu spera ca din retur sa fie desfiintata Comisia de Disciplina
În sedinta Comitetului Executiv din 21 februarie au fost luate în discutie doar probleme legate de arbitraj. Cea mai importanta modificare vizata se referea la noul cod disciplinar al „cavalerilor fluierului”, care ar urma sa intre în vigoare din acest retur. Desi decizia finala în acest sens urmeaza sa fie luata pe data de 4 martie în cadrul unui Comitet de Urgenta, se pare ca noile sanctiuni sînt deja hotarîte.
„Totul este batut în cuie, urmeaza doar ca ele sa fie stipulate”, a explicat Adalbert Kassai. El spune ca nu are ce sa se mai modifice „atît timp cît varianta presedintelui Mircea Sandu a fost aprobata”.
Conform acesteia, sanctiunea maxima data unui arbitru pentru o greseala tehnica poate ajunge pîna la 8 etape, fata de numai 5 cît prevedea vechiul regulament. În ciuda înaspririi sanctiunilor, noul cod stipuleaza retrogradarea pentru acei arbitri care acumuleaza peste 8 etape de suspendare într-un sezon competitional, fata de 12 cum era pîna acum.
Aceasta nu ar fi singura divergenta. Vizita lui Volker Roth la cursul arbitrilor de la Brasov a scos în evidenta faptul ca România a ramas printre putinele tari unde se mai practica acest stil de sanctionare a arbitrilor.
„Nu e normal sa existe o Comisie de Disciplina a arbitrilor. De greselile tehnice trebuie sa raspunda doar cei care îi deleaga pe arbitri, fara a se face un caz din acest lucru”, a apreciat seful Comisiei UEFA pentru arbitri. Discutiile dintre el si Nicolae Grigorescu au fost foarte mult axate pe acest subiect.
„Sper ca din acest retur sa se desfiinteze Comisia de Disciplina. Nu se poate ca pentru o greseala tehnica sa fii retrogradat. Pentru arbitraj tendentios, da”, s-a exprimat Grigorescu, care crede ca daca vom merge pe aceeasi linie „riscam sa fim izolati”. Seful arbitrilor români asteapta ca la FRF sa soseasca o adresa de la Volker Roth, cu recomandarea eliminarii Comisiei de Disciplina, astfel încît mesajul sa fie luat în discutia Comitetului de Urgenta al FRF din 4 martie.
REACTII
„Sa ne gîndim sa intram în Europa. Daca analizam arbitrajul dupa alte criterii, UEFA ne va lasa în plata Domnului”
Nicolae Grigorescu, presedinte CCA
„Desfiintarea Comisiei de Disciplina mi se pare o chestie fireasca. Nicaieri nu exista tribunale ale arbitrilor. Trebuie sa ne gîndim la o formula noua”
Constantin Gheorghe, presedintele Comisiei de Disciplina a CCA
„Mai discutam si cu UEFA, mai luam relatii de la CCA si poate de la vara se va modifica. Pîna atunci, în noul cod disciplinar trebuie stipulate hotarîrile luate în Comitetul Executiv”
Adalbert Kassai, secretar general al FRF
„Ce spune Volker Roth e la ei, în tara lor, nu la noi, la hotiile astea”
Dumitru Dragomir, vicepresedinte FRF
REGULAMENT
Sanctiuni mai mari si retrogradare mai rapida
Conform actualului regulament, sanctiunea tehnica maxima care poate fi luata împotriva unui arbitru este de 5 etape. Ea poate fi sporita doar daca se constata si circumstante agravante. În noul cod disciplinar este stipulat ca un arbitru se poate alege cu o suspendare de 8 etape dupa un singur meci.
Daca în prezent este prevazut ca se retrogradeaza cînd se acumuleaza peste 12 etape de suspendare într-un sezon competitional, în viitorul cod se mentioneaza ca se poate retrograda cînd se strîng 8 etape de suspendare.
În noile prevederi se mai stipuleaza scoaterea din lot la peste 10 etape de suspendare si excluderea din activitate la peste 12 etape de suspendare. Retrogradarea consta în trecerea arbitrului pe timp limitat sau nelimitat dintr-o treapta ierarhica superioara într-una inferioara. Scoaterea din loturile divizionare este definitiva. Excluderea din activitate consta în radierea din evidente si interzicerea de a mai activa ca arbitru de fotbal sau de a ocupa functii în activitatea de arbitraj
Arbitrii cu cele mai multe etape de suspendare acumulate în tur, aflati în pericol daca întra în vigoare noul cod disciplinar
Alexandru Nicolae (Ploiesti) 12 etape
Marian Ene (Slobozia) 7 etape
Constantin Fratila (Constanta) 6 etape
Ciprian Paraschiv (Iasi) 5 etape
Sorin Burloiu (Galati) 5 etape
Tudor Constantinescu (Bucuresti) 5 etape
Argumente pro si contra desfiintarii Comisiei de Disciplina din cadrul CCA
PRO
– arbitrajul românesc s-ar alinia la normele impuse de campionatele puternice
– ar scadea presiunea asupra arbitrilor
– persoana care-i va judeca pe arbitri ar putea avea puterea sa diferentieze erorile umane de cele intentionate
CONTRA
– lipsa de transparenta care duce automat la suspiciuni
– iritarea conducatorilor de club, care s-ar simti frustrati sa nu afle ce au patit arbitrii care, prin deciziile gresite, au dus la înfrîngerea echipelor lor
– fiind o singura persoana care judeca ar putea aparea subiectivismul, astfel ca unii sa fie favorizati, iar altii defavorizati, functie de simpatiile si antipatiile personale
Sursa: www.prosport.ro