Oamenii de știință de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts și Universitatea din Laguna au analizat materiile fecale ale Neanderthalienilor descoperite în situl arheologic El Salt din Spania.
Specialiștii au dorit să afle ce dietă aveau oamenii de Neanderthal, o specie dispărută. Aceștia erau omnivori, dar nu numai. Pe lângă legume, ei consumau și carne. Prin aceste analize, cercetătorii speră să înțeleagă mai bine adaptabilitatea și evoluția strămoșilor.
În urma analizelor au aflat că Neanderthalienii consumau, preponderent, carne, după cum reiese din cantitatea de coprostanol, dar și de 5 beta-stigmastanol, un compus conținut de plante, ceea ce înseamnă că mâncau și legume.
Până la aceste cercetări, oamenii de știință credeau că Neanderthalienii aveau o dietă mai mult compusă din carne și urme de legume, dar nu aveau dovezi clare pentru că nu descoperiseră astfel de fosile importante.
În societățile preistorice, indivizii foloseau dinții pe post de unelte, mușcând din plante și alte lucruri. Astfel dacă au fost găsiți dinți preistorici cu microfosile pe ei specialiștii au fost induși în eroare.
Acum, odată cu descoperirea materiilor fecale, un liant direct către stilul lor de alimentație, s-a putut afla adevărata dietă paleo.
Oamenii de știință nu au putut afla ce tip de carne mâncau, dar au descoperit resturi animale care suferează că se vânau cai și căprioare. S-au mai găsit și rămășițe de fructe de pădure, nuci și tuberculi.