Dieta care previne cancerul mamar

29 05. 2006, 12:16
Doar 5% dintre cazurile de cancer mamar sunt ereditare, restul fiind provocate de o dieta nesanatoasa. Alcoolul Chiar și cel mai mic pahar de bautura poate mari riscul de a dezvolta un cancer mamar. Alcoolul poate fi un factor care ajuta la dezvoltarea acestui tip de cancer deoarece

Doar 5% dintre cazurile de cancer mamar sunt ereditare, restul fiind provocate de o dieta nesanatoasa.

Alcoolul
Chiar și cel mai mic pahar de bautura poate mari riscul de a dezvolta un cancer mamar. Alcoolul poate fi un factor care ajuta la dezvoltarea acestui tip de cancer deoarece contribuie la slabirea țesuturilor și mușchilor și la creșterea nivelului de hormoni din sânge care provoaca aceasta boala, estrogenul și testosteronul, mai ales în cazul femeilor care urmeaza tratamente hormonale. O cantitate de 250 de mililitri de vin roșu bauta zilnic marește cu 25% riscul de a face cancer la sân. În plus, alcoolul este bogat în calorii, iar obezitatea este un alt factor ce contribuie la apariția acestui tip de cancer. O veste buna este ca o echipa de cercetatori din Australia a descoperit ca efectele negative ale alcoolului pot fi contracarate parțial prin consumul de acid folic, care se gasește în verdețuri, fasole, semințe, cereale integrale și maruntaie.

Ceaiul
Ceaiul și cafeaua conțin polifenoli, antioxidanți care reduc riscul apariției cancerului la sân. Un studiu al Centrului pentru sanatate feminina din Toronto a scos la iveala faptul ca în cazul femeilor cu mare risc de a moșteni aceasta boala pe cale ereditara, care au baut zilnic între 4 și 6 cești de cafea, riscurile de a se îmbolnavi de cancer mamar au scazut cu 25 – 70%. Polifenolii se gasesc în cafea, ceai negru și ceai verde. Un studiu japonez indica faptul ca femeile ar trebui sa bea 4 – 5 cești de ceai verde pe zi pentru a preveni cancerul.

Grasimile
Grasimile sunt importante în dieta femeilor pentru ca ajuta la construirea sistemelor celular și nervos ale organismului. Unele grasimi sunt nesanatoase, deci este important sa știi sa alegi tipurile și cantitațile corecte de grasimi pentru a împiedica apariția cancerului. Medicii indica trei tipuri de grasimi care contribuie la apariția cancerului și care, în consecința, ar trebui evitate.

Primul tip îl constituie grasimile saturate care se gasesc în carne, oua și produse lactate; al doilea tip îl constituie grasimile trans, prezente în alimente procesate precum margarina, biscuiți și produse de patiserie; al treilea tip îl constituie grasimile polinesaturate, prezente în uleiurile vegetale, care, deși sunt benefice pentru funcționarea inimii, sunt un factor care contribuie la apariția cancerului mamar. Pentru a micșora riscurile de apariție a cancerului, grasimile saturate ar trebui sa constituie maximum 7% din dieta, grasimile de tipul trans ar trebui eliminate din alimentație iar grasimile polinesaturate ar trebui consumate în cantitați infime.

Grasimile benefice pentru organism sunt cele monosaturate, care se gasesc în uleiul de masline, avocado, alune, și cele de tip Omega – 3, prezente în peștele gras, ulei de semințe de in, nuci și ulei de soia.

Produsele lactate
Deși grasimile saturate din produsele lactate nu sunt bune pentru organism, un studiu publicat recent în revista American Journal Of Clinical Nutrition a scos la iveala faptul ca produsele lactate cu un conținut redus de grasimi, precum laptele degresat, brânza de vaci și iaurtul, fac parte din categoria alimentelor care previn apariția cancerului mamar. Acest lucru se întâmpla datorita faptului ca produsele lactate cu conținut redus de grasimi sunt o sursa majora de calciu și vitamina D, care au efecte de protecție împotriva cancerului.

Produsele din soia
Deși mulți oameni cred ca produsele din soia contribuie la prevenirea cancerului mamar, rezultatele cercetatorilor sunt neconcludente. Produsele din soia conțin niște substanțe, numite izoflavoide, care reduc riscul de apariție a cancerului. Totuși cercetatorii de la Universitatea din California au descoperit ca dietele care conțin cantitați mari de soia stimuleaza multiplicarea celulelor sânilor, fapt care poate duce la apariția cancerului. Soia poate fi inclusa în alimentație dar nu trebuie sa înlocuiasca produsele lactate sau din carne care sunt benefice pentru organism. Laptele degresat este mult mai sanatos decât laptele de soia.

Legumele și fructele
Fructele și legumele conțin multe vitamine și minerale care au efecte benefice și scad riscul de apariție a cancerului mamar. În plus, acestea ajuta la controlarea greutații corporale. Totuși, ultimele studii aparute în revistele de specialitate indica faptul ca nu cantitatea este importanta ci calitatea, mai precis tipurile de legume și fructe consumate. Cele mai importante legume în prevenirea cancerului mamar sunt broccoli, varza și conopida. Acestea conțin elemente chimice care întaresc sistemul imunitar. Femeile care manânca zilnic 1 – 2 porții din aceste legume au cu 20 – 40 % mai puține riscuri de a se îmbolnavi de cancer. Fructele galbene și roșii conțin betacaroten și licopeina, antioxidanți care ajuta la prevenirea cancerului. Femeile trebuie sa includa în dieta lor roșii, morcovi, cartofi dulci, ardei gras, mango, pepene galben și roșu și papaya.

Plante leguminoase
Lintea, fasolea, mazarea conțin fibre protectoare, polifenoli și lignani. Un studiu al Școlii pentru sanatate publica de la Harvard, desfașurat pe parcursul a opt ani, a scos la iveala faptul ca la femeile care au consumat de 2 – 4 ori pe saptamâna legume de acest tip riscul de a dezvolta un cancer mamar a scazut cu 25%. Lignanii sunt substanțe numite și „estrogen natural” care, în momentul în care ajung în organism opresc dezvoltarea și raspândirea tumorilor. Cele mai bune surse de polifenoli sunt strugurii, arahidele, ceapa, caisele, fructele de padure, perele, cacaoa, cireșele, rodiile și sfecla roșie. Semințele de in conțin cele mai mari cantitați de lignani.

Cerealele integrale
Aceste produse conțin substanțe care combat cancerul mamar, precum seleniul și vitamina E, și fibre. Un studiu aparut în Suedia indica faptul ca la femeile care au consumat zilnic o cantitate de 25 de grame de fibre riscul de apariție a cancerului mamar a scazut cu 36% fața de cele care nu au consumat deloc fibre. Femeile ar trebui sa evite consumul de carbohidrați rafinați, alimente din care s-au eliminat fibrele, precum prajituri și biscuiți, și sa opteze pentru pâinea integrala, cereale integrale, pâinea de secara, cartofi copți sau fierți în coaja.

Produsele din carne
Produsele din carne roșie ar trebui consumate de maximum patru ori pe saptamâna. Pentru restul meselor este bine sa se consume carne de pui și pește. Este, de asemenea, important modul în care sunt preparate aceste produse. Carnea preparata la gratar sau prajita în tigaie conține amine heterociclice care contribuie la dezvoltarea cancerului mamar. Pentru a preveni formarea acestor substanțe carnea ar trebui marinata în oțet sau zeama de lamâie.