Atunci cand kilogramele acumulate dau acul cantarului peste cap, se impune o dieta.
Cel mai bine pentru sanatatea nostra ar fi sa apelam la ajutorul unui nutritionist, dar cum nu intodeauna se intampla asa, deschidem, la intamplare, revistele, pentru ca aici gasim "inspiratie" din plin.
Toate tipurile de regim promit rezultate, mai mult sau mai putin spectaculoase, cu sau fara efort.
Hai sa vedem care sunt avantajele, dar si dezavantajele catorva dintre cele mai pupulare diete.
Dieta Atkins
Cu siguranta ai auzit vorbindu-se despre Dieta Atkins sau chiar ai apelat la ea, avand in vedere ca este cea mai populara din lume.
Dieta bogata in proteine si saraca in carbohidrati a atras atentia multor persoane, inclusiv celebritatilor, estimadu-se ca peste 5 la suta din populatia Europei si a Statelor Unite a incercat-o.
Regimul presupune renuntarea la carbohidrati in favoarea unui meniu bogat in grasimi. In felul acesta corpul arde, pentru energie, grasimea in loc de carbohidrati.
Astfel, din meniu dispar alimente ca: painea, orezul, cartofii, pastele, dulciurile. La inceput se renunta chiar si la fructe, legume si lapte.
Atkins e impartita in 4 faze:
Prima faza a dietei, dureaza cel putin 2 saptamani, dar poate fi prelungita.
In aceasta perioada aportul de carbohidrati este extrem de limitat, nu este voie sa se consume mai mult de 20 g pe zi.
Acum se renunta la cartofi, paste, orez, paine, lapte fructe si majoritatea legumelor, biscuiti, prajituri, bauturi alcoolice si bauturi acidulate.
In schimb se consuma fara probleme carne rosie, oua, piept de pui, peste, branza, maioneza, frisca si unt.
In timpului acestei faze, corpul trece de la arderea carbohidratilor la arderea grasimilor si se pierd intre 1 si 3 kg.
Scaderea in greutate
In cea de-a doua faza kilogramele incep sa se topeasca.
Acum este voie sa se mareasca cantitatea de carbohidrati cu 5 g pe saptamana pana se atinge nivelul critic de carbohidrati, nivel ce trebuie sa permita pierderea a 1-2 kilograme pe saptamana. Nivelul critic variaza, de la om la om, intre 25 si 50 g de carbohidrati pe zi. Nici in aceata faza nu se mananca paine, cartofi, orez sau paste.
Pre-mentinerea greutatii
Se intra in faza a treia, in momentul in care mai sunt de dat jos doar 5 kilograme. In aceasta faza se mareste in fiecare zi cantitatea de carbohidrati cu 10 g pe zi, timp de o saptamana.
Acum trebuie controlata pierderea in greutate la 0.5 kilograme pe saptamana. De acum se pot introduce cantitati foarte mici de mancare traditionala ca painea sau pastele. Retineti, cantitati foarte mici.
Mentinerea greutatii pentru restul vietii
Aceasta faza a dietei Atkins incepe atunci cand s-a atins greutatea ideala si are ca scop mentinerea ei pentru tot restul vietii. Se consuma carbohidrati, dar in limita a 90 g pe zi.
Efectele negative ale Dietei Atkins
– se simt stari de ameteala, slabiciune, oboseala si insomnii, mai ales in prima faza a dietei;
– constipatia poate deveni o problema, din cauza eliminarii fibrelor;
– pot aparea boli de inima, din cauza aportului mare de grasimi;
– la femei poate aparea osteoporoza;
– imbatranirea prematura;
– creste riscul bolilor cancerigene;
Dieta disociata
Aceasta dieta are la baza principiul conform caruia nu alimentele ingrasa, ci modul in care sunt combinate.
Principiul disociat spune ca putem slabi daca mancam alimentele intr-o anumita ordine si asteptam o anumita perioada de timp inainte de a consuma un aliment dintr-o grupa diferita.
Se presupune ca senzatia de satietate apare mai repede daca ne limitam la un singur aliment la o masa, la o singura grupa de alimente la o masa sau la o singura grupa de alimente intr-o zi.
Exista mai multe tipuri de dieta disociata. Unele spun ca nu avem voie sa combinam anumite grupe de alimente la aceeasi masa, altele spun ca nu avem voie sa mancam decat o singura grupa de alimente pe zi, sau decat un singur aliment pe zi.
Â
Iata un exemplu de dieta disociata rapida:
Ziua 1: Fructe: mai precis fruct. Alegeti un fruct pe care il puteti consuma in orice cantitati si la orice ora.
Ziua 2: Lactate: din gama lactatelor alegeti un produs (care cel mai probabil nu va fi smantana sau unt:)
Ziua 3: Cartofi fierti, sub forma de piure sau natur, fara adaosuri de condimente.
Ziua 4: Carne slaba, preparata cat mai dietetic
Cu un astfel de regim se pot pierde aproximativ 3 kilograme.
Avantaje
– se inregistreaza o slabire rapida, care nu este nociva pentru organism.
– in lipsa varietatii meniului, pofta scade si o data cu ea si cantitatea de alimente consumate
Dezavantaje
– Cand regimul se termina, exista pericolul de revenire la kilogramele initiale;
– In unele zile pot aparea senzatii de slabiciune (prin lipsa unor vitamine si minerale) sau tulburari digestive, oboseala;
– Regimul nu este indicat unei persoane active;
– Nu este indicat copiilor (determina intarzieri in crestere si dezvoltare), gravidelor si persoanelor cu diferite afectiuni;
– Este un regim dificil de urmat pe termen lung;
Dieta cu supa de varza
Foarte populara, aceasta dieta hipocalorica se bazeaza pe o supa care arde grasimile si care contine un numar foarte redus de calorii. Cu cat cantitatea de supa mancata creste, cu atat se ard mai multe calorii.
Reteta supei de varza
Ingrediente: o varza rasa sau tocata, 2 cepe mari, tocate, o conserva de rosii in bulion, 2 ardei grasi, 4 radacini de telina.,1-2 cuburi de vegeta, piper negru, ierburi proaspete (marar, patrunjel), tocate, 6 morcovi, feliati, 250 g fasole verde.
Toate legumele se pun intr-o oala mare si sunt acoperite cu apa. Cind incepe sa fiarba, se adauga vegeta si se fierbe in continuare la foc mic, timp de 10 minute. Se adauga piperul si ierburile tocate.
Atat timp cat se tine aceasta dieta se evita alcoolul, painea si bauturile carbogazoase.
Prima zi : Se consuma numai frucate si oricat de multa supa. Este permis doar ceaiul neindulcit, cafeaua neagra, sucul de afine si apa.
Ziua a doua: legume crude sau fierte (a se evita mazarea, porumbul si fasolea uscata): la cina se consuma un cartof mare copt, cu unt si evident supa de varza.
Ziua a treia: fructe, legume si supa, dar fara cartoful copt.
Ziua a patra: opt banane, lapte fara caimac si supa la discretie.
Ziua a cincea: se fierb 300- 500 g de carne de vita (sau pui, peste) in sucul de la sase rosii proaspete. Sunt indicate 6-8 pahare de apa si o portie de supa.
Ziua a sasea: 2-3 fripturi de vita, cu salata sau legume proaspete (fara cartofi) si supa cel putin o data.
Ziua a saptea: orez fiert, legume proaspete si suc de fructe neindulcit – totul la discretie – si supa cel putin o data.
Avantaje
– ritmul rapid de slabire;
– durata dietei, doar 7 zile;
Dezavantaje
– stari de ametela;
– oboseala;
– scade puterea de concentrare;
– gustul nu foarte bun al supei;
TU LA CE DIETA AI APELAT? AI FOST MULTUMITA DE REZULTATE? COMENTEAZA AICI!
Â
Sursa: gastronomicus.ro, slabute.ro, vreaudieta.ro, slabsaugras.ro
Sursa Foto: flickr.com, gandul.info