Dieta anticancer – ce alimente trebuie să consumi

08 02. 2015, 15:00

Factori precum mediul înconjurător, emoții, mâncare, chimicale, tot ce avem în jurul nostru și este nociv ne afectează și organismul. Cu puțină atenție putem preveni anumite lucruri alegând ce este bun și face bine organismului nostru. În primul rând putem să nu mai hrănim celulele canceroase. Nu este greu, dar nici ușor, și ai nevoie de un mic compromis pentru sănătatea ta.

Angiogeneza reprezintă dezvoltarea de vase sanguine în condiții normale sau patologice. Procesul de dezvoltare a unei noi vascularizații începe din timpul vieții fetale și susține creșterea țesuturilor.

Angiogeneza joacă un rol important și în creșeterea tumorală și metastazare, iar în același timp ea este inițiată și în anumite procese fiziologice – ovulație, ciclu menstrual, sarcină, vindecarea plăgilor, sau patologice – inflamații, retinopatii.

Află care sunt cele 7 alimente pe care ar trebui să le consumi zilnic

Vasele sangvine ajută organismul și organele să funcționeze normal. Corpul are abilitatea de a regla angiogeneza printr-un sistem propriu de tăiere și creșetere. Problema apare atunci când procesul scapă de sub control. Atunci vedem și efectele.

Dacă angiogeneza nu este suficientă resimțim simptome precum oboseala cronică, căderea părului, infarct, afecțiuni ale inimii, etc.

Dacă angiogeneza este excesivă atunci avem de-a face cu simptome precum cancerul, artrita, obezitatea, alzheimer, etc.

Prea multe vase sagvine în organism pot provoca anumite boli, la fel cum și celulele sunt hrănite de acest exces. În cazul tumorilor, mai mulți nutrienți hrănesc tumora continuu, ceea ce agravează situația.

Referindu-ne la cancer, se întâmplă ca angiogeneza să fie un factor important în fiecare tip de cancer. Când funcționează normal ajută la oprierea hrănirii celulelor canceroase care sunt în stare latentă în organism. Noi putem ajuta la reglarea angiogenezei.

Citește mai mult despre dieta mediteraneană

Medicamentele și mâncarea sunt anti-angiogeneză, conform unor noi studii, astfel că reglează problema. Medicamentele noi au rezultate favorabile, iar rata speranței de viață în cazul celor bolnavi este crescută. Problema este aceea că medicamentele sunt încă toxice și pot avea unele efecte adverse. Deși sunt mai bune decât chimioterapia sau radiațiile, ele încă mai au lipsuri. Din fericire, specialiștii care fac cercetări au descoperit că boala nemiloasă poate fi tratată și cu canabis.

Din moment ce nu există disponibil, încă, un tratament non-toxic pentru bolnavii de cancer sunt importante tratamentele alternative. Printre acestea se numără alimentația și prevenția.

Lista alimentelor cu proprietăți anti-angiogenice:

ceai verde, căpșuni, fructe de pădure, vin roșu, zmeură, portocale, grepfruit, lămâi, mere, kale, ginseng, ciuperci maitake, licorice, turmenic, anghinare, lavandă, dovleac, ton, pătrunjel, usturoi, roșii, ulei de măsline, ulei de semințe de struguri, nuci, avocado, cereale intergrale, ciocolată neagră, cireșe, ananas, etc.

După cum se poate observa, în listă carnea nu prea este prezentă. Ea conține un nivel ridicat de grăsimi saturate care sunt periculoase. Studiile arată faptul că cei care au avut o dietă bogată în grăsimi au avut șanse ridicate de a declanșa cancerul. Un consum mai mic de carne reduce șansele apariției acestei boli.

Grăsimile saturate și cele trans sunt dăunătoare organismului. Grăsimile saturate se găsesc în produsele de origine animală, produse lactate, ouă, iar grăsimi trans sau uleiuri parțial hidrogenate sunt create prin adăugarea de hridrogen la uleiurile vegetale pentru a le face mai solide și rezistente la temperaturi înalte.

Totuși, dacă nu se poate scoate din meniu atunci alternativa este consumul unor porții mai mici la masă. Este important și modul în care aceasta este pregătită.

Cele mai bune grăsimi pentru organism sunt cele nesaturate care provin din surse vegetale. Sunt bogate și acizi grași Omega 3, sănătos pentru organism.

Astfel, o dietă bogată în legume, fructe, uleiuri vegetale, pește – atenție la tipurile contaminate cu mercur, carne slabă în porții moderate și consumată cât mai rar, fructe de mare proaspete, sucuri naturale, lactate degresate, ouă bio, etc. În ce privește modul de preparare al alimentelor, acestea vor fi consumate cât mai proaspete, la abur, la grătar.

Ce uleiuri sănătoase poți folosi în bucătărie

Fibrele sunt importante pentru organism. Cu cât alimentele sunt consumate neprocesate și cât mai proaspete, cu atât este mai ridicat conținutul lor de fibre. În dietă se poate folosi orezul brun, pâinea integrală, floricele de porumb, cereale integrale din grâu, tărâțe, ovăz, stafide, fasole, linte, mazăre, naut, broccoli, spanac, morcovi, varză de bruxelles, cartofi, semințe crude etc.

Toate produsele procesate, cele de tip fast food, dulciurile din comerț, prăjelile, etc, nu fac decât rău organismului și contribuie la apariția și declanșarea multor boli.

Știi ce este cancerul?

Cancerul reprezintă o categorie de boli caracterizate printr-o diviziune necontrolată a unui grup de celule, ce au capacitatea de a invada alte țesuturi din organism. Acest lucru se poate face fie prin creștere directă în țesuturi vecine – invazie, fie prin migrația celulelor spre locuri mai îndepărtate în organism – metastază. Această divizare și înmulțire scăpată de sub control este declanșată de anomalii ale ADN-ului celulelor canceroase. Tumorile maligne sunt cele care invadează țesuturile din vecinătate sau mai începărtate.