Dializa, un tratament care-ți schimba viața

Apropo.ro / 02.11.2004, 12:30
Dializa, un tratament care-ți schimba viața
Sa depinzi toata viața de un aparat nu e tocmai simplu. Și totuși, sunt peste 5 000 de romani care traiesc astfel. De doua-trei ori pe saptamana, ei sunt conectați la aparatele de dializa pentru eliminarea toxinelor din organism. Nu este un moft, ci o terapie fara de

Sa depinzi toata viața de un aparat nu e tocmai simplu. Și totuși, sunt peste 5 000 de romani care traiesc astfel. De doua-trei ori pe saptamana, ei sunt conectați la aparatele de dializa pentru eliminarea toxinelor din organism.

Nu este un moft, ci o terapie fara de care aceste persoane nu pot supraviețui. În prezent, în țara noastra exista 71 de unitați de dializa, dintre care 7 destinate copiilor. Cu toate acestea, numarul lor este insuficient, fiind înca destui bolnavi care strabat saptamanal zeci de kilometri pentru a ajunge la cel mai apropiat centru de dializa.

Cine are nevoie de filtrarea sangelui
Procedurile de dializa ajuta la tratarea unor boli de rinichi, precum insuficiența renala cronica. Prin dializa se îndeparteaza toxinele direct din sange și, în acest caz, vorbim despre hemodializa sau prin intermediul lichidului peritoneal, adica dializa peritoneala. În acest ultim tip de dializa, bolnavul nu depinde de aparat. Cel puțin 4-5 ani, cat face fața peritoneul. Dupa ce acesta își pierde capacitatea de filtrare, pacientul ajunge tot la hemodializa. Anual, 15% dintre bolnavii dializați peritoneal necesita schimbarea tratamentului.

Hemodializa, cea mai frecventa procedura
În lume, în topul tratamentelor efectuate în insuficiența renala se situeaza hemodializa. Pe locul doi este transplantul renal și abia apoi urmeaza dializa peritoneala. La noi, locurile sunt puțin inversate: hemodializa este cea mai frecventa metoda (în 74% din cazuri), iar dupa ea dializa peritoneala (16%). Transplantul renal se efectueaza în proporție mica în comparație cu alte țari, deoarece nu sunt fonduri suficiente pentru aceste intervenții. În plus, nu este foarte ușor sa gasești un rinichi compatibil. Așa ca, în așteptarea unui organ salvator, singura soluție ramane hemodializa.

Ședințele se fac de 2-4 ori pe saptamana și dureaza în medie 3-4 ore, timp în care bolnavul este conectat la aparat. Persoana în cauza își face programul, chiar și viața, în funcție de aceste ședințe. Uneori, dupa efectuarea lor se simte rau, alteori mai bine. Daca nu respecta cu sfințenie indicațiile medicului, acasa, poate intra în coma sau poate face multe alte complicații. Dar nu poarta numai aceasta povara a dependenței fața de un aparat, ci și pe cea a regimului și a efectelor adverse instalate în urma tratamentelor.

Totuși, daca nu face efort prea mare, daca merge cu regularitate la ședințe și ține regimul cu strictețe, poate supraviețui mult și bine. Sunt persoane care fac dializa de mai bine de 25 ani. Deja au învațat procedurile pe de rost, știu toate dietele și reușesc sa-și pastreze optimismul, încurajandu-și colegii de suferința mai noi.

Povestea lui Ianoși, un tanar cu insuficiența renala cronica
Are 20 și ceva de ani, îl cheama Ion Ianoși, sau cel puțin așa susține el, și este oligofren. Era în coma cand a fost gasit de un cuplu de tineri într-un parc din București. „Doi oameni cu suflet bun l-au luat în mașina lor și l-au dus la Spitalul Colentina. Colegii de la serviciul de neurologie nu au putut sa-i faca tomografie computerizata – care, fiind vineri noaptea, nu se efectua în regim de urgența, așa ca i-au recoltat sange pentru analize și l-au trimis la Floreasca, unde se fac tomografii tot timpul.”

Cum rezultatul a fost bun, dar ureea îngrijorator de mare, pacientul a ajuns la Spitalul Carol Davila. „La internare am constatat ca nu are buletin. Am chemat poliția, care a venit, l-a fotografiat și i-a luat datele, încercand sa-l identifice. Dupa ce s-a trezit din coma, am constatat ca nu înțelegea decat ungurește și ca e oligofren. Din doua în doua zile își smulgea cateterul, prin urmare, trebuia supravegheat”, ne-a povestit prof.dr. Gabriel Mircescu, directorul spitalului.

Timp de 3 luni, cat a stat Ion Ianoși la Carol Davila, poliția nu a aflat cine e de fapt și nici daca are familie. „Cert este ca sufera de insuficiența renala cronica, necesita dializa, tratament care costa 360 euro pe saptamana. Nici nu știu cum va plati tratamentul sau cine-l va plati, dar ar fi fost inuman sa lași un om sa moara doar pentru ca nu știi cine e”, susține prof. dr. Mircescu. Acum Ianoși este internat într-un camin-spital din sectorul 1 și așteapta sa-l gaseasca familia.