Dezgheata-te pe munte
Inghetul sau degeraturile sunt accidente frecvente pe munte si destul de periculoase. Invata de la noi cum sa-ti ajuti prietenul/a in cazul in care a suferit acest nedorit accident
Primul ajutor consta in masaj cu zapada sau apa rece a zonei degerate, protejand accidentatul intr-un refugiu fara vant. Masajul va consta dintr-o serie de alunecari, cu palmele deschise larg, pe regiunea respectiva, in sensul circulatiei venoase (de la extremitati spre inima), usor, fara a apasa. Cand pielea s-a rosit, se usuca bine cu prosoape si flanele, se pudreaza cu talc si se inveleste regiunea in obiecte de imbracaminte uscate si calduroase, fara a strange puternic, pentru a nu impiedica circulatia.
Daca au aparut flictenele negricioase, le spargi cu o penseta sterila cu dinti si le tai cu o foarfeca sterila, ungand apoi regiunea cu o alifie antiseptica (vaselina rivanolata 1% sau sulfamida 1/30) pentru o evita infectia.
Bolnavul va fi transportat, asigurandu-i pozitia verticala a membrului inghetat, sustinut cu atele pentru a favoriza scurgerea sangelui venos.
Nu-l duce dintr-o data intr-o camera calda, ci treptat, din camera rece unde se repeta masajul, in camera calda. O trecere brusca de la frig la caldura poate fi mortala pentru un inghetat, provocand paralizia inimii.
La inceput dai sa bea numai bauturi reci, apoi, treptat, inlocuieste-le cu bauturi calde. Daca dupa ce l-ai trecut in camera calda se schimba la fata ca si cum s-ar asfixia, du-l inapoi in camera rece sau afara si reia masajul cu zapada.
Sursa:MONT-DELT-MAR