Deva la un pas de trofeu

Apropo.ro / 22.04.2002, 09:57
Deva la un pas de trofeu
"U" Remin Deva s-a calificat în premiera în finala Challenge Cup, dupa ce a eliminat Rapid Bucuresti cu scorul general de 46-43. Adversara ardelencelor în ultimult act va fi echipa germana BSV Buxtehude. Prima semifinala româneasca dintr-o cupa continentala a dat cîstig de cauza echipei "U"

„U” Remin Deva s-a calificat în premiera în finala Challenge Cup, dupa ce a eliminat Rapid Bucuresti cu scorul general de 46-43. Adversara ardelencelor în ultimult act va fi echipa germana BSV Buxtehude.

Prima semifinala româneasca dintr-o cupa continentala a dat cîstig de cauza echipei „U” Remin, care a trecut de Rapid Bucuresti cu scorul general de 46-43, dupa 25-24 în Capitala si 21-19, sîmbata, la Deva. Formatiei ardelene i-au trebuit doar trei ani de la promovarea în Liga Nationala pentru a ajunge în finala unei cupe europene, avînd ca obiectiv initial un parcurs cît mai bun în Challenge Cup. „Ce bucurie mai mare puteam face unui oras întreg?”, se mîndresc acum oficialii de la Remin.

Dupa eliminarea surprinzatoare în „optimi” a puternicei formatii ruse Kuban Krasnodar (25-18 si 27-20), „U” Remin Deva a trecut fara probleme de polonezele de la EB Start Elblag (30-18 si 28-27), iar în semifinale victima a fost Rapid Bucuresti.

În meciul tur, disputat în Capitala, ardelencele s-au impus cu 25-24 într-o întîlnire care le avea drept favorite pe gazde. „Calificarea s-a cîstigat la Bucuresti, unde antrenorul Badulescu a oferit o adevarata lectie de tactica. Un ochi îmi plînge si unul îmi rîde, pentru ca e vorba de echipe românesti, dar pîna la urma e important ca ambele au aratat adevarata valoare a handbalului feminin românesc”, a apreciat presedintele FRH, Cristian Gatu.

Returul, jucat sîmbata, la Deva, a parut o formalitate pentru Remin, însa lucrurile n-au stat chiar asa. Mai motivate decît în prima întîlnire, rapidistele au oferit o replica dîrza, profitînd si de începutul mai lent al gazdelor. Dar, desi au condus la pauza cu 8-7, bucurestencele nu au reusit sa faca fata adversarelor, care au stiut sa le atraga în vîltoarea unui stil agresiv de joc.

„Daca fetele îsi dadeau seama la timp ca e o capcana si îsi faceau jocul obisnuit în viteza, am fi cîstigat”, a recunoscut directorul tehnic al Rapidului, Constantin Popescu. În afara portarului Simona Bistriceanu (16 interventii reusite), de la Remin s-au remarcat Melinda Toth, care a marcat în momentele-cheie ale partidei, Georgeta Nanita si Alina Bidirel, dar si Codruta Zavragiu, care a fost „pistonul” apararii ardelencelor. Rapidul a avut-o în prim-plan pe portarul Cristina Dogaru, care însa, de una singura, n-a putut cîstiga biletul spre finala.

Rapid a contestat arbitrajul

Antrenorul rapidist Vasile Margulescu a afirmat la finalul întîlnirii de sîmbata ca „fetele mi-au spus ca arbitrii miroseau a bautura”. Declaratia sa a fost completata de cea a directorului tehnic Constantin Popescu: „Am gresit si noi, dar maniera de arbitraj a influentat decisiv rezultatul”. În replica, antrenorul devean Cornel Badulescu a spus ca „Rapidul se plînge totdeauna, asta le e obiceiul, dar nu cred ca arbitrajul a influentat rezultatul”.

„Am revenit în forta”

Antrenorul echipei „U” Remin Deva, Cornel Badulescu, a reusit prima calificare într-o finala de cupa europeana din cariera. De trei ori cu Otelul Galati si de doua ori cu Terom Iasi, el a mai jucat semifinale de cupe europene, dar n-a ajuns niciodata în ultimul act al unei competitii continentale. „E un sentiment deosebit. Rezultatul obtinut cu Remin Deva confirma reîntoarcerea mea în handbalul românesc”, a spus laconic Badulescu, facînd aluzie la „gurile rele”, care îl acuzau ca „a disparut de pe harta handbalului”.

Cealalta finalista e din Germania

În cea de-a doua semifinala a Challenge Cup s-a impus echipa germana BSV Buxtehude, care a trecut în dubla mansa de formatia portugheza CD Gil Eanes-Lagos, scor 31-14 si 25-20. Mîine, la sediul EHF din Viena va avea loc tragerea la sorti a ordinii în care se vor juca partidele din finala, dintre BSV Buxtehude si „U” Remin Deva, programate în 11 si 19 mai. „Ne dorim sa jucam primul meci în Germania, pentru ca atunci trofeul Challenge ar ramîne la Deva, dupa partida retur”, au spus optimisti oficialii deveni.

„U” Remin Deva Rapid Bucuresti 21-19 (7-8)

Remin: Nanita-Grigore 5, Toth 4 (2x7m), Picu 3 (3), Zavragiu 3, Bidirel 3, Toncean-Rus 1, Avadanii 1, D. Patru 1. Antrenori: Cornel Badulescu-Ion Matasaru.

Rapid: Gâsca 6 (4), Hobjila 4, Dumitrescu 4, Dobrin 3, A. Gheorghe 1, Moise 1. Antrenor: Vasile Margulescu.

Arbitri: Borisov-Medvedev (RUS). Obs. EHF: Toth-Harsanyi.

Sursa: www.prosport.ro