Despre punctele negre
„Luptam „cu ele” în adolescența, dar și la maturitate, și rareori reușim sa le învingem. Sa fie de vina doar moștenirea genetica sau cauza formarii punctelor negre poate fi și de alta natura? Iata câteva raspunsuri la întrebari pe care în mod sigur ți le-ai pus frecvent:
1. Ce sunt punctele negre?
Acestea apar datorita excesului de sebum, care, nefiind îndepartat de pe piele, înfunda foliculul pilosebaceu. În contact cu aerul, grasimea din acești foliculi se oxideaza și-și schimba culoarea, aparând ca niște puncte mici și negre, în vârful canalului secretor.
În general, zonele afectate sunt fruntea, aripile nasului și barbia, dar, pe fondul unei secreții excesive seboreice, punctele negre se pot forma și în jurul buzelor sau pe pomeți. În special la pubertate, ele pot aparea pe toata fața, constituind, de fapt, un semnal de avertizare în privința existenței unei infecții la nivelul epidermei.
Urmatorul pas, extrem de rapid, îl va constitui apariția acneei. În schimb, la maturitate, existența punctelor negre tradeaza lipsa unei îngrijiri corespunzatoare a tenului.
2. Punctele negre apar doar pe fondul unui ten seboreic?
În general, tenul seboreic este un teren propice pentru formarea comedoanelor, dar ele pot aparea și pe un ten uscat, deshidratat. În acest caz, comedoanele sunt mici și multe, afectând o anumita zona a feței, și sunt foarte greu de scos. Formarea comedoanelor pe un ten uscat se datoreaza, în primul rând, neglijarii igienii zilnice!
3. Cum poate fi tratata aceasta afecțiune?
Primul pas în tratamentul comedoanelor este curațarea zilnica și riguroasa a tenului. Nu folosi produse puternic degresante, deoarece poți afecta zonele mai sensibile și mai uscate ale epidermei feței.
Demachierea repetata a tenului (operațiunea se repeta de mai multe ori, pâna când tamponul de vata ramâne curat!) cu un produs adecvat tipului de piele, folosirea unei loțiuni tonice și a unei creme de zi sau de noapte sunt necesare și obligatorii pentru orice tip de ten, afectat sau nu de puncte negre.
Aceste operațiuni vor determina îndepartarea stratului de celule moarte (care sufoca epiderma, favorizând formarea comedoanelor) și a excesului de grasime naturala, precum și reglarea secreției de sebum a glandelor sebacee.
De asemenea, peelingul saptamânal (sau, în cazurile mai grave, bisaptamânal) este obligatoriu. Operațiunea îți va curața pielea în profunzime, va îmbunatați circulația sanguina și va determina eliminarea comedoanelor superficiale.
În nici un caz nu te apuca, singura, sa-ți cureți tenul de puncte negre, prin stoarcere. Aceasta practica este sursa principala a infecțiilor acneice grave. Daca consideri ca este cazul (numarul comedoanelor este prea mare sau ele sunt prea vizibile), poți apela la serviciile unei cosmeticiene, dar, conform opiniei specialiștilor, nu este recomandata stoarcerea punctelor negre și a coșurilor.
Orice operațiune de acest gen lasa urme mai mult sau mai puțin vizibile, deoarece epiderma este traumatizata, uneori chiar ireversibil! Este de preferat sa adopți metoda tratarii afecțiunii, care, în timp, se va atenua, iar punctele negre vor disparea.
Pentru îngrijirea tenului folosește doar produse speciale, care au rolul de a regla secreția de sebum. De asemenea, poți aplica zilnic pe fața comprese calde cu infuzie de mușețel, menta, galbenele sau patlagina. Acestea îți vor intensifica microcirculația, ajutând la oxigenarea epidermei și la eliminarea excesului de sebum.
4.Regimul alimentar necorespunzator poate constitui o cauza a apariției comedoanelor?
Bineînțeles. Grasimile, mâncarurile condimentate, bauturile excitante, cafeaua, alcoolul, brânzeturile fermentate, mezelurile, precum și conservele, constituie tot atâtea motive pentru apariția punctelor negre. Elimina aceste alimente din meniul tau sau redu drastic consumul lor.
Este de preferat sa le înlocuiești cu legume (crude sau fierte), fructe, carne alba, slaba, brânzeturi degresate. Si nu uita, constipația este o afecțiune frecvent asociata cu acneea! Pentru a o evita, bea cât mai multe lichide și consuma vegetale bogate în fibre.
Sursa: