Designerii de costume ai serialului Aniela, Adriana Popa şi Radu Mada

24 08. 2009, 00:00

– Cum v-aţi documentat ca să realizaţi costumele?
Radu: Am citit multe cărţi de istorie a costumului, am cumpărat publicaţii de la 1900. Spre norocul nostru, unele dintre ele aveau şi tipare. Apoi, am văzut multe filme din perioada respectivă şi chiar am mers la Paris, la o expoziţie de istorie a costumului la Muzeul de artă decorativă, gîndită şi pusă în practică de celebrul Christian Lacroix.
Adriana: Nu sîntem la primul proiect în care realizăm costume de epocă. Mai mult, ne-am documentat la muzee din ţară – Muzeul militar, Muzeul de artă, Muzeul Ţăranului Român, la cele din Paris sau din Londra. Foarte importantă a fost documentarea din arhiva Bucureştiului de la început de secol referitoare la vestimentaţia diferitelor clase sociale.

– Cîte costume aţi creat pînă acum?
Adriana: Sînt mai mult de 1000 de piese vestimentare. Există 69 de actori şi fiecare are cel puţin două costume cu elemente vestimentare interschim­babile. Figuraţia permanentă are în jur de 150 de per­soane, fiecare cu cel puţin un costum.

Pieptene de mustaţă pentru domni,
pudriere pentru dudui


– Aveţi şi vreo piesă originală?

Radu: Avem mai multe piese originale care au fost achiziţionate fie din magazinele de antichităţi din Bucureşti, fie de la tîrgul de antichităţi din Paris. Printre obiectele achiziţionate se numără o geantă cusută cu mărgele din 1900, care aparţine Anielei, trei perechi de dresuri originale, nepurtate, în stare impecabilă, care vor fi îmbrăcate de Adela Popescu, Diana Dumitrescu şi Dana Dembinski, un evantai din pene de struţ, trei carnete de bal, o lenjerie intimă originală, două pălărioare.
Adriana: Din ţară, am achiziţionat însemne militare din perioda Carol I, gentuţe brodate manual, umbrele din mătase şi elemente de costum popular absolut spectaculoase, ii brodate cu mărgele, fote înflorate cusute manual, bastoane, bijuterii cu camee, inele cu monogramă şi dantele. De la Paris, am mai luat lenjerie din bumbac brodat, evantaie, pieptene de mustaţă pen­tru domni, pudriere şi recipiente de ruj pentru doamne, batiste brodate, geantă de medic.

– Care e cel mai complex personaj din punctul de vedere al celor care se ocupă de costume?
Adriana: Cele trei personaje feminine, Aniela (Adela Popescu), Polixenia (Diana Dumitrescu) şi Eufrosina (Dana Dem­­binski) sînt foarte dife­rite ca tem­­pe­rament şi aceasta se re­flectă şi în ve­sti­mentaţie.

– Cum aţi realizat atîtea corsete?
Radu: Corsetele şi lenjeria duduilor au fost realizate cu sprijinul echipei Iuliei Dobrin de la I.D. Sarrieri, cu care am reuşit să reinterpretăm şi să facem aceste piese cît mai confortabile şi mai uşor de suportat pe parcursul unei lungi zile de filmare.

– Cît aţi muncit pentru bijuterii?
Radu: Bijuteriile din ”Aniela” provin marea lor majoritate din colecţia magazinelor ”You&Me”, fiind reinterpretări după modele clasice executate din argint, cu pietre semipreţioase – perle de cultură, onix, zirconiu, coral, topaz.
Adriana: În plus faţă de piesele noi, am achiziţionat şi bijuterii vechi din tîrguri şi magazine de antichităţi.

– Am văzut multă dantelă. Ce faceţi dacă o să se distrugă pe platouri?
Adriana: Ne asigurăm o rezervă de dantelă în cazul în care se întîmplă accidente.

– Vestimentaţiile ţărăneşti au avut parte de aceeaşi migală ca rochiile doamnelor din înalta societate?
Radu: Nu, vestimentaţiile ţărăneşti le-am achiziţionat fie din magazinele de antichităţi, fie de la tîrg, fie din depozitele studiourilor MediaPro.
Adriana: Din fericire, costumul popular este foarte asemănător cu cel de astăzi şi a trebuit să îmbinăm elementele existente în depozite cu cele create de noi, respectînd zona de provenienţă a personajelor.

Achiziţii de la Paris

Printre obiectele achiziţionate se numără o geantă cusută cu mărgele din 1900, trei perechi de dresuri originale, nepurtate, în stare impecabilă, un evantai din pene de struţ, trei carnete de bal, o lenjerie intimă originală, două pălărioare. Am mai luat lenjerie din bumbac brodat, evantaie, pieptene de mustaţă pentru domni, pudriere şi recipiente de ruj pentru doamne, batiste brodate, geantă de medic…