Pentru ca la toamna pielea ta sa nu arate cu 3 ani mai în varsta decat la începutul verii, trebuie sa-ți protejezi cu multa atenție epiderma și sa o supui unui tratament intensiv de rehidratare și de regenerare.
Efectele razelor solare
Vara, expunerea pielii la soare poate determina modificari ale structurii epidermei, conținutul de apa se diminueaza și pielea se deshidrateaza. De asemenea, razele UV acționeaza în profunzime asupra epidermei, provocand ruperea firelor de colagen și elastina. Astfel, tenul își pierde stralucirea, elasticitatea și se rideaza, în special în zonele unde pielea este mai fina.
Rehidratare și regenerare pentru ten
Toate tipurile de ten sunt afectate de razele solare și de temperaturile ridicate din timpul verii, dar în cazul tenului uscat este necesar un tratament intensiv pentru refacerea nivelului optim de apa al pielii, dar și pentru stimularea procesului de refacere a ei. Iata ce ai de facut:
Folosește produse cosmetice cu un conținut ridicat de apa.
Demachiaza-te cu un lapte emolient, care are proprietați regenerante. La nevoie, te poți demachia și cu unt de cacao sau ulei de parafina (se gasesc la farmacie).
Folosirea loțiunilor tonice este obligatorie în cazul tenului uscat, deoarece acest produs stimuleaza circulația sanguina superficiala. Nu folosi însa loțiuni alcoolizate, care usuca și mai tare tenul.
Loționarea se poate face și cu apa minerala sau cu infuzii de ceai de nalba sau tei. Atenție, însa, folosește ceaiul doar în ziua prepararii lui, iar surplusul pastreaza-l la frigider pana seara.
Cremele de zi pe care le folosești trebuie sa includa în compoziția lor substanțe care sa ajute la reținerea apei în țesuturi și sa aiba un conținut bogat de substanțe grase și vitamine.
Seara, aplica pe fața o crema nutritiva de noapte. Pentru zona din jurul ochilor folosește o crema speciala antirid (dupa 25 de ani).
Maștile cosmetice pentru rehidratare
Pentru îngrijirea feței, dar și a pielii corpului, poți folosi și maști naturiste, ușor de preparat și ieftine. Folosește produse lactate (caimac, urda, smantana, lapte), în combinație cu uleiuri vegetale (de floarea soarelui, de masline, de migdale), laptișor de matca, miere și produse vegetale. Iata doua rețete:
Amesteca sucul de la un castravete, o lingura de lapte praf și o lingurița de ulei de floarea soarelui (pentru ten), iar pentru corp marește cantitațile de 5 ori.
Pentru ten, amesteca sucul de la un morcov mare, o lingura de branza de vaci, o lingurița de ceai de tei și una de ulei de masline, iar pentru corp folosește un amestec format din: 2 morcovi mari, 100 g branza de vaci, 2 linguri ceai de tei și 5 linguri de ulei de masline.
Masca tonica și hidratanta, Elmiplant – 55.000 lei
Liz Hurley are un adevarat cult pentru creme
Vedeta folosește o crema de zi pe baza de fructe care îi hidrateaza și îi hranește tenul, un produs antirid pentru a preveni apariția ridurilor, o crema speciala pentru zona ochilor și un alt produs pentru regenerare celulara pe timpul nopții. Bineînțeles ca toate aceste produse sunt marca Estee Lauder, firma care a folosit cu mult succes imaginea ei pentru a-și promova produsele.
Sfaturile saptamanii
Înainte de a înota, aplica pe par o ceara hidrofoba. Ingredientul protejeaza firul de par de apa sarata sau de clor și împiedica decolorarea acestuia.
În perioada vacanței renunța la folosirea fondului de ten, mai ales daca pielea este bronzata. Poți opta pentru pudra, spre a evita ca anumite zone ale feței sa luceasca ca unse cu ulei, iar pentru machiajul ochilor și al buzelor opteaza pentru culori pale sau pentru auriu. Atenție! Rimelul negru înasprește trasaturile, alege mai bine unul în tonuri de maro.
Alearga zilnic pe malul marii, timp de 10 minute (apa sa-ți ajunga pana la genunchi!), astfel musculatura picioarelor se va întari, organismul se va oxigena corespunzator (o adevarata baie de ozon pentru plamani), circulația sanguina se va revigora, vei realiza o ardere masiva a caloriilor și, nu în ultimul rand, pielea ta va deveni mai neteda și mai catifelata.
Fructe și legume pentru tratamentul tenului deshidratat
Piersicile (au proprietați emoliente și un conținut bogat în vitamine), merele, perele (sunt ușor astringente, se folosesc în combinație cu uleiuri vegetale), strugurii, pepenii galbeni, castraveții și morcovii.
Pentru gomaj, poți folosi cremele de peeling, care au în compoziția lor substanțe abrazive, sau pe cele care au proprietatea de a dizolva celulele moarte de la suprafața pielii. Se mai pot prepara maști de peeling din tarațe de grau amestecate cu ulei de migdale sau de masline.
Despre alge
Aceste ingrediente, folosite frecvent în industria cosmetica, sunt foarte apreciate pentru proprietațile lor deosebite, datorate conținutului mult mai bogat în oligoelemente, decat în cazul plantelor terestre. Produsele pe baza de alge au efecte antiinflamatoare, hidratante, regenerante, de catifelare și de vitaminizare a epidermei.
Pana în prezent au fost descoperite circa 10.000 de specii de alge (roșii, maro sau verzi), însa doar cateva sunt folosite pentru preparatele cosmetice (de exemplu, spirulina platensis, fitoplanctonul, coralul vegetal etc.)