Îţi prezentăm un mix de torturi din care îl poţi alege pe cel preferat.
1. Tort cu zmeură şi migdale
Ingrediente tort cu zmeură şi migdale
Pentru blat:
140g unt
190g pudra de zahar brun
2 oua, batute
125g faina cu agent de crestere
2 linguri de lapte
100g de migdale
1/4 lingurita extract de migdale
100g zmeura
2 linguri suc de lamâie
Pentru topping:
140g mascarpone
4 linguri iaurt grecesc
2 lingurite suc de lamâie si coaja rasa
zahar pudra dupa gust
Pentru decor:
o mâna de fulgi migdale, prajite
250g zmeura
zahar pudra
Mod de preparare tort cu zmeura si migdale
Se încalzeste cuptorul la 180C si se unge cu unt o tava în forma de inima, iar la baza se aseaza hârtie de pergament.
Pentru blat: cu ajutorul unui mixer se amesteca bine untul si 140g de zahar pudra. Treptat încorporeaza ouale, faina în ploaie si 1 lingura de lapte. Adauga migdalele macinate, a doua lingura de lapte si extractul de migdale. Nu amesteca prea mult. Toarna jumatate din umplutura în tava pregatita, aseaza uniform 50g zmeura, adauga restul amestecului de blat, zmeura ramasa (apasându-le usor daca nu se scufunda) si lasa totul la cuptor timp de cca 35 min.
Între timp, amesteca bine zaharul pudra ramas (50g) într-o cratita mica cu 2 linguri de suc de lamâie si 50 ml de apa. Se încalzeste la foc mediu, amestecând ocazional, pâna când zaharul se dizolva. Se fierbe timp de 2 minute.
Dupa ce tortul este gata, scoate-l din cuptor si cât timp ce este înca fierbinte, gaureste-l din plin cu un betisor ascutit, apoi toarna siropul de lamâie deasupra. Dupa ce s-a racit putin se scoate pe un gratar de sârma sa se raceasca complet.
Pentru topping: amesteca pâna la omogenizare brânza mascarpone si iaurtul, apoi adauga sucul si coaja de lamâie (si zahar pudra dupa preferinta).
Aseaza tortul pe o farfurie si întinde unifor topping-ul, îmbracând astfel tortul complet în alb.
Pentru decor: lipeste fulgii de migdale pe marginile tortului iar în centru aseaza zmeura si presara putin zahar pudra.
Daca nu gasiti zmeura proaspata, puteti folosi cirese din compot însa trebuie foarte bine scurse si uscate înainte de folosire.
2. Tort de ciocolata Ganache
Ingrediente tort de ciocolata Ganache
Blat
7 oua
140g zahar
120g faina
30g pudra de cacao
Ingrediente Ganache (ciocolata):
0.3 l smântâna de frisca
800g ciocolata bucati (demidulce)
Mod de preparare tort de ciocolata Ganache
Pentru blat: Separati albusurile de galbenus. Bateti galbenusurile cu 2 treimi din cantitatea de zahar pâna devine o compozitie cremoasa si apoi albusurile spuma (dupa ce s-au întarit se adauga zaharul ramas si se mai bate putin). Cerneti faina si pudra de cacao
Amestecând încet cu o lingura de lemn, adaugati o treime din albusuri în galbenusuri. Dupa omogenizare incorporati albusurile ramase iar la final turnati usor faina cu pudra de cacao, amestecând mereu.
Amestecul se pune într-o tava de copt tapetata cu putin unt si foaie de pergament, si se lasa în cuptorul încins (160-170 C°) aproximativ 10-15 minute, apoi la o temperatura mai mica (150 C°), astfel încât sa se poata coace bine, si sa nu fie ars.
Puteti verifica daca blatul este copt introducând un capat de chibrit în el, daca iese curat este gata. Dupa ce este gata se lasa la racit pe un gratar de sârma iar apoi se taie pe orizontala în doua blaturi egale.
Important! Nu deschideti usa cuptorului în primele 15 minute de coacere, pentru ca nu va mai creste.
Pentru Ganache: Fierbeti smântâna apoi adaugati ciocolata. Se amesteca putin, se ia de pe flacara apoi cu un mixer se bate pâna se raceste.
Când ati terminat puteti îmbraca tortul în crema (tortul trebuie lasat pe acelasi gratar de sârma): crema se împarte pe prima foaie, pe a doua dar si pe margini (ca în fotografia de mai jos).
Important! Înainte sa acoperiti cu crema marginea, tortul se lasa putin la frigider sa se raceasca.
Tortul se decoreaza cu ciocolata demidulce topita (turnata peste tort) si bucle sau fulgi de ciocolata neagra sau chiar alba daca va place – depinde de imaginatia voastra.
3. Tort cu lamâie si ghimbir
Ingrediente tort cu lamâie si ghimbir
Ingrediente tort:
• 300g crema de brânza
• 125g zahar pudra
• 175 g unt nesarat sau margarina
• înca 175 g zahar pudra
• 4 lingurite pasta de ghimbir
• coaja rasa a doua lamâi si sucul lor
• 3 oua batute
• 175 g faina cu agent de crestere
• 6 linguri de budinca de lamâie (reteta în continuare)
Ingrediente budinca de lamâie:
• 3 oua
• 150g zahar
• 80 ml suc proaspat de lamâie
• 56g (4 linguri)unt nesarat
• 4g (1 lingura) coaja rasa de lamâie
Mod de preparare budinca de lamâie:
Se amesteca bine într-un castron rezistent la caldura ouale cu zaharul si sucul de lamâie. Apoi aseaza castronul peste o baie de aburi si continua sa amesteci aproximativ 10 minute pâna sosul se îngroasa. Când este gata, ia castronul de pe aburi si încorporeaza repede untul si sucul de lamâie. Se lasa la racit.
1. Amesteca pâna la omogenizare crema de brânza cu 125g zahar. Apoi adauga 2 linguri suc de lamâie si lasa amestecul la rece pâna îl vei folosi.
2. Încalzeste cuptorul la 180° C si îmbraca doua forme rotunde de tort cu hârtie de pergament.
3. Într-un castron mai mare amesteca pâna se omogenizeaza untul, zaharul ramas (175g), pasta de ghimbir si coaja de lamâie. Treptat încorporeaza din oua adaugând si câte un pic de faina, pâna ce amestecul se încheaga. La final încorporeaza faina ramasa si împarte compozitia în cele 2 tavi deja pregatite.
4. Blaturile se lasa la cuptor 20-25 de minute iar când sunt gata se aseaza pe un gratar de sârma la racit.
5. Aseaza blatul pe un platou, întinde jumatate din crema de lamâie si 3 linguri din budinca. Aseaza al doilea blat, crema ramasa si împrastie ornamental bundinca cu ajutorul unei lingurite sau vârf de cutit.
Dupa preferinta se poate decora cu coaja rasa de lamâie sau portocala.
4. Tort cu frişcă şi căpşuni
Ingrediente tort cu frişcă şi căpşuni
200 gr faina
300 gr zahar
6 oua
1 praf de copt
6 linguri de ulei sau margarina topita
6 linguri apa
Pentru frisca:
500 ml frisca lichida dulce
1 zahar vanilat
Pentru sirop:
4 linguri de zahar
150 ml apa
Mod de preparare tort cu frişcă şi căpşuni
Se separa ouale si se bat galbenusurile cu zaharul pâna se obtine o creama. Alternativ se adauga apa si uleiul amestecând usor. Se bat albusurile ca pentru bezea. Se amesteca cu galbenusurile,foarte usor,numai cât se încorporeaza galbenusurile. Se unge o forma de 26 cm cu unt,margarina sau ulei si se tapeteaza cu faina. Se pune compozitia în forma si se coace 40 de minute sau pâna iese scobitoarea curata. Se lasa sa se raceasca si se taie de doua ori.
Frisca: Se tine mixerul,bolul si frisca la rece în prealabil. Se mixeaza frisca pâna e tare.
Sirop: Se amesteca zaharul cu apa pâna e topit zaharul.
Se însiropeaza feliile si se aplica frisca si capsuni pe fiecare strat. Capsunile pot fi taiete în sferturi si se pot lasa si câteva cu frunza pentru deasupra. Nu trebuie decorat în nici un fel,contrastul dintre alb frisca si capsuni este de ajuns.
5. Reteta tort de Sf. Valentin: tort cu ricotta, ciocolată şi zmeură
Ingrediente tort cu ricotta, ciocolată şi zmeură
1 foaie blat de tort din comert
1 cutie ricotta
200 ml frisca lichida
zahar pudra, dupa gust
100 gr. fulgi de ciocolata amaruie
zmeura
Mod de preparare tort cu ricotta, ciocolată şi zmeură
Am început prin a aseza pe o farfurie foaia rotunda de blat, în jurul careia am fixat un inel de tort (diametrul de 28 cm).
Apoi am trecut la prepararea cremei reci: am batut bine 100 ml frisca, am încorporat usor cu spatula brânza ricotta, apoi am adaugat zahar pudra, pâna când mi s-a parut destul de dulce.Urmatorul pas a fost sa înglobez putina zmeura proaspata (restul a fost pusa deoparte pt. decor). Crema obtinuta,fiind rece si destul de consistenta, a putut fi turnata cu usurinta peste blatul de tort, în interiorul inelului. Am dat totul la rece cca. 2 ore, timp în care tortul meu s-a asezat si s-a rigidizat usor, astfel încât feliile sa poata fi taiate usor. Desi se putea scoate deja din inel si servi, eu am preferat sa-i fac si o glazura de ciocolata.
Am încalzit bine frisca lichida ramasa (100 ml), apoi am adaugat fulgii de ciocolata amaruie si am amestecat bine, pâna s-a topit ciocolata.
Pentru a crea acel efect de ciocolata scursa pe marginile tortului, am scos inelul de tort si am turnat usor glazura. Am dat iar la rece pt. 10 min, apoi am decorat cu zmeura proaspata si frunzulite de menta.
6. Reteta tort de Sf. Valentin: tort de portocale fără coacere
Ingrediente tort de portocale fără coacere
8 oua
400 g zahar
40 g gelatina
500 ml lapte
3-4 portocale
1 kg frisca
1 budinca vanilie
2 pachete de biscuti simpli sau piscoturi
Bombonele pentru decor
frisca pt decor 200
Mod de preparare tort de portocale fără coacere
Gelatina se dizolva în apa rece. Laptele se pune la foc ,dupa care se adauga gelatina înmuiata în apa si se amesteca bine .
8 galbenusuri se amesteca bine cu zaharul si cu praful de budinca dupa care se pune în lapte si se amesteca bine pâna se îngroasa putin,se pun coaja rasa de la 2 portocale,dupa care se lasa la racit.
Albusurile se bat spuma bine dupa care se amesteca cu compozitia de lapte si galbenus. Frisca se bate bine si se amesteca cu compozitia de mai sus cea de lapte cu galbenus, racita si amestecata cu albusurile
Portocalele se taie feliute foarte foarte fine. Crema se împarte în 3 partii egale.
Se ia o cratita foarte înalta rotunda (sau o tava dreptunghiulara cum va place)si se captuseste bine cu folie transparenta apoi se pun feliute de portocale ,se toarna 1 parte din crema apoi se pun biscutii 2 straturi dupa care din nou 1 parte din compozitia de crema din nou biscutii si ultimul strat de crema,iar la final feliute de portocale.
La final va rezulta 3 straturi de crema si doua de biscuti. Se acopera bine cu folie taransparenta si se da la rece pâna a doua zi sau peste noapte
A doua zi se rastoarna pe un platou si se scoate folia transparenta ,se decoreaza cu frisca si bombonele(eu frisca nu am mai avut,pâna m-am uitat eu s-a mâncat,au fost niste hoti,sa le fie de bine)am pus doar bombonele si putina crema de vanilie.
7. Reteta tort de Sf. Valentin: tort cu mousse de piersici
Ingrediente tort cu mousse de piersici
1 blat de tort (din 5 oua),
400 g piersici,
4-5 linguri zahar,
1 plic gelatina,
300 ml frisca.
Mod de preparare tort cu mousse de piersici
Piersicile le-am „blenduit” (împreuna cu niste zmeura si câteva frunzulite de menta).
Am hidratat gelatina timp de 10 minute.
Piureul de piersici l-am pus putin la fiert împreuna cu zaharul. Am adaugat gelatina hidratata si am luat vasul de pe aragaz. Am amestecat usor. Cât am batut frisca (am oprit un pic de frisca pentru decor) am pus piureul de piersici, racorit, în frigider. Apoi l-am turnat peste frisca si am omogenizat, amestecând usor.
Am montat tortul pe un platou, ajutându-ma de inelul formei de copt detasabile; am pus blatul, l-am însiropat bine, am turnat compozitia cu piersici si am dat la rece.
A doua zi am înlaturat inelul si am ornat tortul cu mousse de piersici cu putina frisca, felii de piersica si zmeura.
8. Reteta tort de Sf. Valentin: tort cu ananas în formă de inimioară
Ingrediente tort cu ananas în formă de inimioară
Blat:
4 oua
1 albus
100 g zahar
60 g unt
50 ml lapte
30 g cacao
120 g faina
10 g praf de copt
Crema:
370 g iaurt simplu
75 g zahar
400 g ananas în sirop
200 ml frisca
10 g gelatina
Decor:
150 ml frisca
80 g nuca de cocos
1 plic tort gelee
Mod de preparare tort cu ananas în formă de inimioară
Blat:
Ouale se separa.Cele 5 albusuri se bat spuma tare cu un praf de sare;se lasa deoparte.Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pâna devin cremoase,apoi se adauga pe rând,untul topit si laptele.Faina se amesteca cu praful de copt si cacaua,apoi se cerne peste galbenusuri;se omogenizeaza.Compozitia se toarna peste albusuri si se amesteca cu grija pentru a nu se lasa spuma.
Turnam aluatul într-o tava în forma de inimioara(22 x 21,5 cm) sau într-o forma rotunda(24 cm),cu peretii detasabili,unsa cu grasime si tapetata cu faina.
Blatul se coace 45 minute(15 minute la temperatura maxima,apoi la foc mic).Se lasa la racit,apoi se scoate din forma.Din partea de sus taiem o foaie foarte subtire pentru decor,restul de blat se taie în 2 foi.
Crema:
Iaurtul se amesteca cu zaharul pâna ce acesta se topeste.Frisca se bate spuma tare.Ananasul se taie bucati mici si se scurge de sirop.
Gelatina se pune într-o ceasca cu 2 linguri cu apa si se lasa deoparte.Dupa 10 minute se pune pe bain-marie si se dizolva,NU SE FIERBE.Gelatina se încorporeaza în 3 linguri de iaurt,amestecând energic,apoi se încorporeaza în restul de iaurt.Iaurtul se toarna peste frisca batuta si se mixeaza bine.În crema se încorporeaza ananasul taiat.
Asamblare:
Peretii tavii în care am copt blatul se pune pe un platou.În interiorul peretilor se pune primul blat,se însiropeaza cu sirop de la ananas si se toarna crema de iaurt.Se lasa tava 30 minute la frigider,apoi se acopera cu cealalta foaie de blat.Se lasa a frigider peste noapte.
Decor:
Din foita de blat ramasa se decupeaza o inimioara mai mare,apoi în mijlocul ei se decupeaza o alta mai mica.
Plicul de Tort Gelee se prepara conform instructiunilor de pe plic se se toarna într-o tava întinsa,tapetata cu folie alimentara.Se lasa la rece,apoi se decupeaza o inimioara de marimea cele mici.
Nuca de cocos se pune într-o tigaie de teflon,fara grasime si se rumeneste putin.
Tortul se îmbraca în frisca,marginile se presara cu nuca de cocos.În mijloc punem inimioara mare,în mijlocul ei pe cea din jeleu, iar pe o parte cea de cacao.
9. Reteta tort de Sf. Valentin: tort cu cremă de cappucciono (tiramisu)
Ingrediente tort cu cremă de cappucciono (tiramisu)
250g unt moale
250g zahar brun plus 2-3 lingurite
300g faina cu agent de crestere
4 oua, batute
50g nuci, putin prajite si taiate marunt
200ml cafea tare (proaspata sau instant), racita
Pentru glazura:
500g mascarpone
2 linguri zahar brun
cacao pentru decor
Mod de preparare tort cu cremă de cappuccino (tiramisu)
Încalzeste cuptorul la 180C. Unge doua tavi rotunde pentru tort cu putin unt si aseaza pe fundul fiecareia hârtie de pergament. Amesteca bine zaharul si untul pâna devine o crema, adauga faina, ouale si mixeaza pâna la omogenizare. Spre final se toarna nucile si jumatate din cafea. Compozitia rezultata se împarte în cele 2 tavi si se lasa în cuptorul deja încins 25-30 minute. Dupa ce s-au copt, lasa-le 5 minute în tavi dupa care le poti scoate sa se raceasca.
Între timp îndulceste cafeaua ramasa cu cele 2-3 linguri de extra de zahar brun si stropeste 4 linguri peste blaturi.
În timp ce blaturile se racesc, este timpul sa prepari glazura/umplutura. Amesteca bine mascarpone, cafeaua ramasa si zaharul pâna la omogenizare. Foloseste jumatate din cantitate pentru a unge primul blat si cealalta jumatate pentru cel de-al doilea. Pentru decor, presara putina pudra de cacao peste tort.
10. Reteta tort de Sf. Valentin: tort cu ciocolată şi alune
Ingrediente tort cu ciocolată şi alune
Ingrediente crema:
225g ciocolata neagra (50% cacao)
450g smântâna
Ingrediente blat:
400g alune nesarate prajite si tocate marunt
4 oua separate
150g zahar brun pudra
1 ½ lingurita praf de copt
Ingrediente pentru decor:
fulgi de ciocolata sau alte decoratiuni din ciocolata
Mod de preparare tort cu ciocolată şi alune
1. Topiti ciocolata pe o baie de aburi, într-un castron rezistent la caldura. Amestecati smântâna, acoperiti castronul, si lasati totul la racit pentru de cel putin 2 ore.
2. Încalziti cuptorul la 175C si ungeti doua forme rotunde de tort cu unt.
3. Tocati marunt sau puneti câteva secunde într-un procesor de alimente alunele, însa pastrati într-un castronel 50g din cantitatea initiala pentru decor.
4. Bateti albusurile spuma. În alt castron amestecati bine galbenusurile si zaharul. Apoi cu grija incorporati albusurile, alunele si praful de copt stins cu putin otet sau zeama de lamâie.
5. Turnati doua treimi din compozitie rezultata într-o tava, iar restul în cealalta.
6. Primul blat se coace aproximativ 35 de minute, iar cel mic 25 minute. Dupa coacere se lasa la racit, apoi se pot scoate din forme.
7. Dupa ce foile s-au racit, taiati blatul mai mare pe orizontala, rezultând doua foi mai subtiri. Folositi câte un sfert din crema de ciocolata si smântâna pe fiecare blat, iar cu ce ramâne îmbracati tot tortul. Cu alunele ramase pentru decor: luati o mâna de alune si presati usor în jurul tortului. Deasupra puteti aseza ornamentele de ciocolata cumparate.
11. Reteta tort de Sf. Valentin: tort de ciocolată afrodisiac
Ingrediente tort de ciocolată afrodisiac
175 g faina
100 g cacao
un praf de bicarbonat de sodiu
un praf de sare
350 g zahar
3 oua mari
175 ml ulei
175 ml lapte
Pentru ganache:
450 ml frisca lichida
300 g ciocolata neagra, rupta în bucatele
câteva picaturi de extract de vanilie
Pentru decor:
2×200 g tablete ciocolata neagra
100 g fulgi de ciocolata
Mod de preparare tort de ciocolată afrodisiac
1. Preîncalziti cuptorul la 180 de grade. Puneti faina, cacaua, bicarbonatul si sarea într-un castron. Amestecati zaharul înauntru. Bateti ouale cu uleiul si laptele, apoi adaugati-le peste ingredientele uscate si amestecati bine.
Puneti compozitia în tava de copt tapetata cu hârtie de copt. Coaceti în centrul cuptorului pentru 1 ora si un sfert – 1 ora si jumatate sau pâna când blatul devine ferm.
2. Scoateti blatul din cuptor si întoarceti-l pe un fund de lemn sau un platou de sârma. Îndepartati tava, însa lasati hârtia de copt lipita de blat. Lasati sa se raceasca.
3. Pentru ganache: Aduceti frisca la fierbere. Puneti bucatile de ciocolata într-un castron si turnati frisca fierbinte, apoi adaugati esenta de vanilie. Amestecati pâna se topeste ciocolata. Puteti folosi un blender sau mixer pentru a amesteca mai bine. Lasati compozitia sa se raceasca, apoi dati la frigider si lasati-o pâna când începe sa se întareasca.
4. Pentru decor: Topiti tabletele de ciocolata la microunde sau la Bain-Marie. Turnati doua treimi din ciocolata topita pe masa sau pe blatul de lucru si întindeti-o cu un cutit lat. Folositi un spaclu pentru a amesteca ciocolata pe blat, aducând-o în centru, apoi spre margini, de mai multe ori.
5. Continuati procedura pâna când ciocolata începe sa se întareasca.
6. Luati ciocolata de pe blat si adaugati-o peste ciocolata topita ramasa.
7. Pentru a face funditele, turnati o parte din ciocolata pe masa si întindeti-o cu un cutit lat, în forma de triunghi. Când începe sa se întareasca, folositi spaclul pentru a împinge ciocolata în directia opusa, ca niste falduri (vedeti imaginile de mai sus). Daca faldurile sunt prea legate, puteti sa le mai asezati pâna se întareste de tot ciocolata. Repetati procedura pâna când ati folosit toata ciocolata.
8. Îndepartati hârtia de copt si taiati blatul racit în 3.
9. Amestecati crema tinuta la frigider pâna devine usoara si pufoasa. Imartiti-o între blaturi.
10. Tapetati tortul cu crema, pe toate partile, folosind un cutit lat.
11. Presarati fulgii de ciocolata pe marginile tortului.
12. Începeti sa plasati funditele pe partea superioara a tortului, de la margine înspre interior, pâna când acoperiti complet tortul.
12. Reteta tort de Sf. Valentin: tort de ciocolată „Number one”
Ingrediente tort de ciocolată „Number one”
200g de ciocolata neagra, sfarâmata
100ml de lichior
200g de unt moale
250g de zahar brun
5 oua, separate
200g de migdale
3g de praf de copt
30g de cacao
1g sare
Glazura
100g de ciocolata neagra
60ml de smântâna
Mod de preparare tort de ciocolată „Number one”
1. Preîncalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius si unge o tava de 24 cm cu ulei. Tapeteaza tava cu cacao.
2. Topeste ciocolata, lichiorul si untul la foc mic pâna obtii un amestec omogen. Îndeparteaza de pe foc.
3. Amesteca migdalele, praful de copt, cacao si sare într-un castron si toarna ciocolata topita deasupra. Amesteca bine.
4. Bate albusurile de ou si pune spuma formata în amestecul cu ciocolata.
5. Toarna în tava si întinde uniform. Tine la cuptor timp de 35 de minute. Îndeparteaza din cuptor si lasa la racit în tava.
6. Taie 60g de ciocolata si încalzeste-o împreuna cu smântâna pe foc. Presara peste tort. Râde restul de ciocolata deasupra si asteapta ca glazura sa se raceasca. Se serveste cu frisca.