Descoperiri arheologice la Brașov

Apropo.ro / 04.09.2004, 12:31
Descoperiri arheologice la Brașov
Doi tineri brașoveni pasionați de arheologie susțin ca au descoperit ruinele unei cetați foarte vechi pe drumul spre Poiana Brașov, la doi kilometri distanța de popasul Belvedere, și urmele unei așezari dacice pe traseul dintre Rîșnov și Poiana

Doi tineri brașoveni pasionați de arheologie susțin ca au descoperit ruinele unei cetați foarte vechi pe drumul spre Poiana Brașov, la doi kilometri distanța de popasul Belvedere, și urmele unei așezari dacice pe traseul dintre Rîșnov și Poiana Brașov, informeaza corespondentul MEDIAFAX.

Academicianul Alexandru Surdu se afla de joi la Brașov, pentru a vizita locurile descoperite de Vlad Tutoianu și Lucian Comșa, studenți la medicina, dar iubitori ai istoriei. El este de parere ca cercetarile ar trebui continuate de specialiști.

„Prima data am descoperit, la doi kilometri de Belvedere, un zid din piatra neșlefuita de 30 de metri lungime și 1,80 metri lațime. Se vedea doar temelia. Dupa ce am îndepartat puțin din sol, mi-am dat seama ca fundația este sapata în calcar. Apoi, pas cu pas, am identificat toata extinderea ruinelor”, a declarat Vlad Tutoianu.

Treptat, cei doi tineri au identificat și terasele așezarii, în numar de patru, ultima avînd o lațime de doi metri. În doua locuri, au fost gasite și cioburi de ceramica.

„Am descoperit ceramica în doua rînduri. Eu cred ca este vorba de buze și corpuri de vas, cu elemente ornamentale specifice dacilor”, a spus Lucian Comșa.

Tinerii cred ca aceasta cetate este mai mare decît cea descoperita la Pietrele lui Solomon din Brașov și ca cele doua construcții comunicau între ele.

Inițial, arheologii brașoveni au spus ca nu pot sa confirme autenticitatea descoperirii. Alexandru Surdu se afla însa de joi la Brașov și a vizitat locurile împreuna cu un arheolog de la Muzeul de Istorie din Brașov. Chiar daca nu s-au putut pronunța exact asupra perioadei cînd au fost construite cele doua cetați, cei doi au afirmat ca este vorba despre așezari foarte vechi.

„Parerea mea este ca cel puțin primele ruine, cele de lînga Belvedere, au o anumita legatura cu cetatea de la Pietrele lui Solomon, aici putînd fi puncte de observație spre Țara Bîrsei. Faptul ca sînt mai multe astfel de terase ridica totuși anumite dubii cu privire la rolul lor. Daca vor fi apreciate urmele ceramice de catre specialiști, se va putea face și o datare a așezarii. În orice caz nu este vorba de ceva modern, medieval, consemnat ca loc de refugiu”, a declarat Alexandru Surdu.

În privința celei de-a doua cetați, de pe drumul dinspre Rîșnov spre Poiana Brașov, academicianul crede ca aici ar fi existat o cetate locuita, nu una de aparare. „Zona Brașovului a fost intens locuita și toate cetațile aveau legaturi cu zonele pastorale”, a spus Surdu.

Florin Moței, arheolog la Muzeul de Istorie din Brașov, crede ca ruinele gasite sînt foarte valoroase. „Este o descoperire importanta, un arheolog poate avea parte de așa ceva o singura data în viața. Pîna nu se fac sondaje profesioniste nu se poate spune de cînd dateaza aceste ruine. Daca aceste teorii se vor dovedi viabile, speram sa avem sprijinul autoritaților pentru continuarea cercetarilor”, a afirmat Florin Moței.

În Brașov au mai fost descoperite cîteva așezari geto-dacice civile, la Pietrele lui Solomon și în cartierul Racadau. În primul loc au fost gasite baza unui turn dacic și ramașitele unui val de aparare. În cel de-al doilea loc a existat o așezare dacica destul de mare, din care nu a mai ramas însa nici o urma, vestigiile fiind distruse de buldozere în momentul începerii construcției unui cartier de blocuri. Atît la Pietrele lui Solomon, cît și în Racadau, arheologii au descoperit mai multe obiecte de podoaba, fibule, oglinzi, monede și vase.

Mediafax

Tags: