Depresia poate provoca micșorarea densitații osoase, arata concluziile unui studiu realizat de o echipa de cercetatori israelieni, publicat în revista americana Proceedings of the National Academy of Sciences, transmite Reuters.
În același studiu, cercetatorii de la Universitatea ebraica din Ierusalim sugereaza ca medicamentele antidepresive ar putea fi utilizate în tratarea osteoporozei, o boala grava provocata de micșorarea densitații osoase.
Testele de laborator efectuate pe cobai, carora le-au fost administrate medicamente pentru inducerea unei stari similare depresiei umane, au indicat ca aceștia au suferit o pierdere masiva de masa osoasa, mai ales la nivelul șoldurilor și al vertebrelor.
Dupa ce cobaii au fost tratați cu medicamente antidepresive, densitatea osoasa a crescut, odata cu nivelul de activitate, au declarat cercetatorii.
„Noile descoperiri indica pentru prima data ca depresia este un element important în producerea pierderii de masa osoasa și osteoporozei”, a spus profesorul Raz Yirmiya, coordonator al acestui studiu.
Depresia activeaza „sistemul nervos simpatic”, care reacționeaza în cazurile de pericol sau stres, provocând eliminarea unei substanțe chimice numita noradrenalina care afecteaza celulele osoase, indica studiul.
Medicamentele antidepresive blocheaza noradrenalina și transforma efectele sale negative în pozitive, conform acestui studiu.
Un studiu publicat la începutul acestei luni de Institutul Forsyth din Boston a scos la iveala faptul ca fluoxetina, utilizata în compoziția medicamentelor antidepresive, poate crește densitatea masei osoase, au confirmat testele de laborator efectuate pe șoareci.
Osteoporoza slabește densitatea oaselor favorizând producerea fracturilor. Este o boala ce poate fi tratata și care afecteaza milioane de persoane și este mai întâlnita la femeile care au intrat la menopauza.