Dependența de junk food se moștenește
Potrivit studiului realizat de o echipa de cercetatori britanici, dieta mamei din timpul sarcinii contribuie la formarea gustului pentru anumite alimente al copilului nenascut.
Studiul echipei de cercetatori de la Colegiul veterinar regal din Londra a avut în vedere efectele dietei alimentare materne asupra apetitului și greutații a 300 de pui de cobai.
Jumatate dintre cobaii mama au primit, pe timpul sarcinii, o dieta alimentara normala, în timp ce cealalta jumatate a primit hrana nesanatoasa precum gogoși cu gem, brioșe cu ciocolata, bezele și ciocolata.
La zece saptamâni de la naștere, puii femelelor din al doilea grup erau supraponderali. Ulterior, acești pui au preferat alimentele de tip junk food, bogate în sare, zahar și grasimi.
Cercetatorii spun ca expunerea la grasimi și alimente cu conținut mare de sare, înca din perioada intrauterina, afecteaza parțile din creier asociate cu preferințele alimentare, având efecte pe termen lung.
Specialiștii cred ca astfel se poate explica de ce unele persoane reușesc cu greu sa-și controleze alimentația deși au acces la hrana sanatoasa.
Specialiștii le avertizeaza pe femeile care dau ca scuza sarcina pentru a mânca în exces alimente cu conținut mare de grasimi, dupa principiul „alimentarii pentru doi”, ca pun în pericol viața copilului, care prezinta mari riscuri de a deveni obez în anii ulteriori.
Rezultatele studiului au aparut în timp ce Marea Britanie se confrunta cu o mare problema, fiind pe primul loc în topul european al obezitații. 25% din populația britanica sufera din cauza excesului de greutate. În prezent, 10% dintre copii cu vârsta medie de șase ani, și 17% dintre copiii cu vârsta medie de 15 ani sunt obezi.
Experții au avertizat guvernul ca, daca nu se iau masuri, o întreaga generație se va confrunta cu o batrânețe marcata de boli precum cele cardiace, cancer și diabet.
Studiul a fost publicat în British Journal of Nutrition.