Deepfake: Trei clipuri perfect trucate cu Tom Cruise au 11 milioane de vizualizări

De: Loredana Toma / 03.03.2021, 15:32
Deepfake: Trei clipuri perfect trucate cu Tom Cruise au 11 milioane de vizualizări

Trei clipuri perfect trucate cu Tom Cruise, lansate pe platforma TikTok și care au înregistrat 11 milioane de vizualizări, sporesc îngrijorarea privind amploarea fenomenului “Deepfake”.

Cele trei videoclipuri trucate, în care “personajul principal” este Tom Cruise, îl înfățișează pe actor în trei ipostaze diferite, respectiv jucând golf, făcând un truc de magie și rememorând întâlnirea sa cu Mihail Gorbaciov, fostul președinte al Uniunii Sovietice.

Clipurile sunt opera expertului în efecte speciale belgian Chris Ume, care și-a asumat acest lucru pe pagina sa de LinkedIn, dar care a transmis că încă nu este pregătit să vorbească despre acest subiect.

“Calitatea trucajelor este îngrijorătoare”, spun experții

În clipuri, sunt imitate perfect înfățișarea, gesturile și vocea actorului, care par autentice. Într-unul dintre clipuri, Cruise îngenunchează în fața camerei de filmat pentru a arăta celebrul truc magic în care dispare o monedă și spune “vreau să vă arăt o magie”.

Deși pare că aceste clipuri trucate au fost lansate doar pentru divertisment, experții sunt din ce în ce mai îngrijorați în legătură cu amploarea căpătată de fenomenul „Deepfake” – trucaje realizate prin analizarea, din mai multe unghiuri, a fotografiilor și videoclipurilor cu o anumită persoană și apoi montate video. Sună simplu, iar acum aceste trucaje se realizează cu și mai mare ușurință cu ajutorul unor aplicații, care, prin tehnici de inteligență artificială îi ajută chiar și pe utilizatorii cei mai nepricepuți să încarce online astfel de montaje video ce par autentice, potrivit Daily Mail.

Tehnica a fost inventată în 2014 de Ian Goodfellow, care era directorul în cadrul Apple’s Special Projects Group și un expert în domeniu.

Femeile au fost prima țintă

Distracția internauților a țintit imediat publicul feminin și au apărut clipuri în care chipurile unor vedete precum Ariana Grande, Selena Gomez și Natalie Portman au fost atașate unor imagini porno.

Totodată, cea mai mare îngrijorare este că acest fenomen poate ajunge să manipuleze publicul larg sau să creeze panică și tensiuni, mai ales politice, cum a fost cazul unui clip trucat în care Donald Trump “a lansat un atac contra Coreei de Nord”.

“Această tehnologie nu va dispărea și este îngrijorător faptul că există multe cazuri de utilizare negativă și rău intenționată”, a declarat expertul Henry Ajder pentru publicația Times of London.

CITEȘTE ȘI: Justin Bieber își reamintește că l-a provocat, degeaba, pe Tom Cruise la un meci MMA  

Tom Cruise, la un pas să îşi piardă viaţa pe platourile de filmare

Foto: Daily Mail, de pe TikTok/ vfxchrisume