Majoritatea tinerilor din ziua de azi au ca principala forma de distractie nocturna, cluburile. Fie in subsolul vrÂ’unei cladiri, fie in aer liber, fie after-hour, aceeasi muzica cu bas pana la refuz si cu volumul la maxim da frau liber imaginetiei tinerilor dansatori de ocazie. Insa dupa cateva ore de clubbing, auzul le este afectat, pe termen scurt, ce-i drept.
Si totusi tinerii nu renunta la distractie, la muzica house, la DJ-ii preferati sau la concertele rock. Si asta pentru ca nu realizeaza ca decibelii le pot afecta auzul in timp.
In Marea Britanie a fost realizat un studiu pe 1381 de persoane, informeaza Reuters. Jumatate dintre participanti au recunoscut ca isi petrec cel putin o noapte pe saptamana in baruri si cluburi si doar un sfert dintre ei s-au gandit ca zgomotul exagerat de mare din aceste locuri ar putea sa-i afecteze la un moment dat, in timp ce doua treimi dintre ei nu cred ca vor fi afectati de eventualele dificultati de auz.
Institutul national regal pentru persoane cu dificultati de auz a cerut guvernului britanic sa ia masuri impotriva poluarii fonice si recomanda folosirea unor dopuri de urechi, care ar mai reduce din volumul sonor din locatiile respective, si pauze de cinci minute la fiecare ora.
Raluca Iorga