De Ziua Eliberarii Oradiei, Primaria a montat placute bilingve

24 04. 2002, 17:06
Usa de la secretariatul conducerii Primariei oradene te intampina in dulcele grai unguresc. Rozalia Biro, viceprimarul UDMR, este foarte mandra de bilingvismul afisat la usa, considerandu-l foarte necesar. Saptamana trecuta, inainte cu cateva zile de aniversarea eliberarii

Usa de la secretariatul conducerii Primariei oradene te intampina in dulcele grai unguresc. Rozalia Biro, viceprimarul UDMR, este foarte mandra de bilingvismul afisat la usa, considerandu-l foarte necesar.

Saptamana trecuta, inainte cu cateva zile de aniversarea eliberarii Oradiei de sub ocupatia maghiara, birourile din Primarie au fost dotate cu placute bilingve. Noile elemente de decor au starnit confuzie si o oarecare indignare in randul functionarilor.

Multi dintre ei se intreaba daca acestea sunt neaparat o prioritate. Si daca da, atunci de ce primarul – initiatorul acestei masuri – si viceprimarul PSD au fost singurii lasati pe dinafara la aplicarea masurii.

Decizia secreta

Miercuri, 17 aprilie, in timp ce directorii si sefii de servicii participau la pregatirea urmatoarei sedinte a Consiliului Local, tamplarii de la Intretinere au montat pe usa fiecarui birou din Primarie cate o tablita cu denumirea in limba maghiara a compartimentului respectiv.

Decizia apartine primarului Petru Filip, care insa nu a comunicat-o subalternilor decat dupa ce colegii au dat buzna in biroul lui pentru a cere lamuriri.

Nemultumirea lor izvora din faptul ca li s-a impus o decizie pe care nu o respecta nici macar cel care a dat-o.

O chestiune de bun simt…

„Tine de cei 7 ani de acasa”, a replicat Petru Filip spunand ca excesul de zel de care a dat dovada este un bonus acordat din bun-simt.

„Atata timp cat pe Primarie scrie si in limba maghiara si chiar preluam cereri in limba maghiara, nu vad de ce sa nu fie placute bilingve si pe birourile care au relatie directa cu cetatenii. Contribuabilii de etnie maghiara care nu stiu romaneste trebuie sa stie cui sa i se adreseze cand vin aici”, a mai spus primarul.

… si de interpretare

Montarea placutelor s-a oprit la secretariatul primarului si cel al viceprimarului Gavrila Ghilea. Viceprimarul afirma ca a aflat de toata treaba abia la sfarsitul saptamanii trecute, cand placutele fusesera montate deja.

„A venit cineva din Primarie si mi-a spus. Nu am stiut nimic de toata treaba: nici ca se vor pune placute, nici cand si nici unde. La mine nu s-a pus si nici nu se pune!”.

Culmea e ca nici initiatorul actiunii nu vrea placuta pe usa cabinetului sau. Din pricini de interpretare…

„Primarul nu are relatie directa cu publicul si, in consecinta, nu are nevoie de placuta bilingva”, afirma Petru Filip. Uitand ca „publicul” cu care nu are relatie directa l-a votat. Prin vot direct…

Legea nu impune

Hotararea de Guvern 1206/2001 prevede ca acolo unde o minoritate nationala depaseste 20% din populatie, administratia locala are obligatia sa monteze placute bilingve la intrarea si la iesirea din localitate si pe institutiile din subordinea Consiliului Local. Atat si nimic mai mult.

Acelasi act normativ spune ca institutiile publice din localitatile respective trebuie sa angajeze functionari cunoscatori ai limbii minoritatilor si sa preia cererile acestora chiar daca nu sunt scrise in limba romana.

„Administratia locala a incercat sa rezolve toate cerintele impuse de lege si nu cred ca deciziile care vin sa imbunatateasca textul de lege pot deranja pe cineva”, spune primarul Petru Filip.

Elena Marinescu [Bihoreanul]