De Paşte, cu Ioana Petric şi Cristian Hrubaru! Iată ce fac „Cârcotaşii” de sărbători şi de ce nu ţin post!

10 04. 2015, 10:00
V-aţi făcut deja planuri pentru Sărbătorile de Paşte? Unde mergeţi în vacanţă şi cum petreceţi?
 
Ioana Petric: Sper să ajung la Cluj, pentru că în weekend-ul respectiv este şi ziua de naştere a mamei mele. Avem, deci, dublu motiv de sărbătoare.
 
Cristian Hrubaru: Anul acesta, acasă, la Focşani. Cu familia şi nişte prieteni.
 
 
Ce iţi place cel mai mult la această sărbătoare şi ce îţi place să faci de Paşte?
 
Ioana Petric: E un motiv suficient de bun ca să mai ajung şi eu pe acasă, la familie. Oh, şi să dorm.
 
Cristian Hrubaru: Cel mai plăcut este atunci când se reuneşte familia.Nu mai este un secret pentru nimeni că noi suntem cam împrăştiaţi. Fiica mea, Iris, studiază în Anglia, soţia mea lucrează la Focşani, iar eu, aici, pe malul Dâmboviţei. Relaxare este cuvântul de ordine de Paşte.
 
Foto: Prima TV
 
Cum aştepţi Paştele în fiecare an?
 
Ioana Petric: Ca pe-o zi de luni, pentru că, de obicei, petrec ziua de Paşte pe drum, între Cluj şi Bucureşti.
 
Cristian Hrubaru: În gară, să-l iau direct din tren… Zău aşa! J Cu bucurie, evident!
 
 
Ce anume găteşti special pentru Paşte şi care este recordul de ouă vopsite pentru această sărbătoare?
 
Ioana Petric: La noi în familie, de Paşte se găteşte foarte bine, dar găteşte mama. Aşa-i tradiţia, iar eu ţin la tradiţii. Bine, mai dau câte o mână de ajutor, dar ea e şefa. Cât despre ouă ,nu am ţinut niciodată evidenţa, dar cu siguranţă mai multe decât pot eu mânca sau sparge.
 
Cristian Hrubaru: N-am gătit în viaţa mea de Paşte. Îmi iubesc familia şi nu aş pune-o niciodată în pericol! Cât despre vopsit ouă, nu mă bag, am două mâini stângi şi mi-e teamă că ale mele vor ieşi cele mai urâte, aşa că zic pas!
 
 
Ce-ţi place să mănânci cel mai mult de Paşte?
 
Ioana Petric: Îmi place drobul, singurul preparat din carne de miel de care mă apropii.
 
Cristian Hrubaru: Porc!
 
 
Ce preferi, drob de miel sau de porc?
 
Ioana Petric: De miel. Cum spuneam, este singura “concesie” pe care o fac  când vine vorba de carne de miel.
 
Cristian Hrubaru: Nu pun gura pe drob, poate să fie şi de antilopă!
 
 
Pască sau cozonac?
 
Ioana Petric: Ciocolată.
 
Cristian Hrubaru: Cozonac, cu cacao şi nucă. Şi dacă sunt aruncate, la mişto, şi nişte stafide sunt fan!
 
 
Dă-ne, te rog, cea mai bună reţetă pe care o faci de Paşte şi care îţi iese cel mai bine!
 
Ioana Petric: Se ia telefonul şi se formează numărul mamei. Se transmite mesajul “vin acasă”. Îmi iese perfect. De fiecare dată!
 
Cristian Hrubaru: Îmi sunteţi simpatici, aşa că vă voi salva viata. Nu vă dau nimic! 
 
Foto: Prima TV
 
Ce tradiţii respecţi de Paşte?
 
Ioana Petric: Cea mai importantă tradiţie de sărbători pe care aş vrea s-o respect în fiecare an, dar nu-mi iese întotdeauna, este să fiu împreună cu familia mea.
 
Cristian Hrubaru: Merg la Înviere, daca asta mă întrebaţi, ciocnesc un ou şi raspund invariabil cu: ”Adevarat A Înviat!”
 
 
Obişnuieşti să ţii post? Te spovedeşti, te împărtăşeşti?
 
Ioana Petric: Ştiţi cum e, când ţii la siluetă, ţii post mai mereu. Am perioade în care renunţ la produse de origine animală, dar nu din motive religioase, ci pentru simplul fapt că acest lucru îmi dă o stare fizică de bine şi multă energie. De spovedit, nu se pune problema. Sunt credincioasă, dar nu cred în instituţia numita biserică şi nici în preoţi.
 
Cristian Hrubaru: Nu ţin post şi, de asemenea, nu ţin neapărat să-l oripilez pe preot cu păcatele mele.
 
 
Ce amintiri ai din copilărie, legate de această sărbătoare?
 
Ioana Petric: La mine la Cluj, există un obicei, udatul fetelor. Adică, în ziua de Paşte, bărbaţii stropesc femeile cu parfum, ca să fie frumoase şi să le meargă bine. Îmi amintesc că tradiţia asta mă entuziasma mai tare decât cadourile de la iepuraş.
 
Cristian Hrubaru:  Întotdeauna mergeam la Înviere, iar de acolo la concertele rock de la Polivalentă din Focşani. Degeaba încerca Ceauşescu să ne facă să nu mergem la biserică, prin tot felul de spectacole, taman în noaptea aceea. Mergeam şi colo, şi colo!