De la patefon la iPod: suportul se schimba, pasiunea ramane

05 05. 2008, 00:14

Maestrul Gica Petrescu este si acum cunoscut ca artistul care a “facut legatura” intre patefon si CD, doua medii de stocare a muzicii despartite de o intreaga “epoca tehnologica”. Intre timp, in peisaj a aparut iPod-ul, iar povestea continua…

Din toate vremurile, oamenii au indragit anumite melodii si au cautat cele mai simple modalitati de a le pastra pe orice suport audio (si video, mai nou) in propriile colectii.

La inceput au fost gramofoanele si patefoanele, apoi au aparut magnetofoanele, casetofoanele, ca sa nu mai vorbim acum de iPod-uri, memory stick-uri si chiar telefoane mobile cu tot felul de foldere dedicate exclusiv muzicii.

Cutiile muzicale au fost inventate de elvetianul Antoine Favre in anii 1880-1900.

In acestea, un tambur sau cilindru cu stifturi actiona prin rasucire un grup de lamele vibrante, acordate pe anumite note muzicale, ce redau una sau mai multe melodii cu sunete pure și cristaline.

Tamburul se invartea printr-un mecanism cu arc ca de ceasornic, armat cu o manivela sau cheie, iar prin schimbarea lui, se cantau diferite melodii.

Sarbatorile de Craciun aveau un farmec aparte in casele si palatele, acelor vremuri, unde se asculta muzica redata de cutiile muzicale.

Si flasneta avea in alcatuirea sa celebrul cilindru cu stifturi, care activa niste parghii ce trimiteau aerul unei foi la cateva tuburi acustice, aranjate sa redea o melodie scurta, in ritmul comandat de manivelă.

Ca si cutia muzicala, flasneta era la modă tot pe la sfarsitul secolului al XVIII-lea, inceputul secolului al XIX-lea.

Ascultatorii de atunci umblau cu ele pe strada si invarteau obositi la manivela, inveselindu-i pe copii si “aruncandu-i in butoiul cu melancolie” pe batrani.

Locul tamburului cu stifturi l-a luat discul de carton cu orificii sau banda perforata, menită sa antreneze parghiile pieselor cantatoare.

S-a trecut la instrumente cu inregistrare directă pe cilindri de ceari prin intermediul unui ac si o palnie (fonograful lui Edison), apoi la gramofonul inventat prin anul 1885, cu discuri de ebonită și palnii de sonorizare.

Perfectionat de firma Pathée Fréres, dupa 1930, prin inlocuirea palniei cu cutia de rezonanta se realiza patefonul.

Dupa patefon, care a avut mare succes la public, firma Telefunken a lansat, in anul 1941, magnetofonul (si banda aferenta acestuia pentru inregistrari), apoi firma olandeza Philips a uimit lumea muzicala, in anul 1963, cand a venit pe piata cu mult mai micul casetofon, care a avea caseta cu banda.

  Adevarata revolutie a avut loc in anul in 1978, cand a aparut compact discul (CD-ul), care a fost modernizat în DVD-ul zilelor noastre, pentru a avea si imagini, nu numai sunet. Astfel au aparut videoclipurile.

In zilele noastre, tinerii, si nu numai, folosesc “la greu” programul DC++, care ii ajuta sa download-eze gratuit de pe Internet muzica, filme, videoclipuri.

De fapt, daca ai acces la Internet nu mai ai nevoie de nimic altceva. Site-ul youtube.com gazduieste toate genurile de muzica si filmulete.

Videoclipuri care nici nu se lanseaza bine pe posturile TV de specialitate se gasesc deja aici. Tot ce este nou sau vechi, “mp3-uri” sau “flv-uri”, se pot descarca sau inregistra “la liber”.

Programe precum Nero transporta instantaneu colectiile multimedia pe CD-uri si DVD-uri numai bune de asezat in biblioteca personala.

Traditional, obisnuiam sa ascultam posturile de radio sau sa urmarim canalele TV de specialitate, diversificate si in numar mare, care ofera toata gama de genuri muzicale, de la jazz, romante, house, hip-hop, rock pana la hulitele (de unii si iubite de altii) manele.

 Dar cum gusturile nu se discuta, fiecare e liber sa asculte ce vrea si mai nou, sa-si “traga” pe iPod melodiile pe care le prefera.

Odata cu aparitia automobilelor, soferii si pasagerii au dorit sa asculte muzica in timp ce calatoresc. Casetefoanele auto le-au satisfacut gusturile, acestea evoluand in CD playere, cu sau fara fata detasabila. Acum, deja, se pune problema puterii boxelor.

Nevoia de a asculta muzica, in orice loc si sub orice forma, i-a determinat pe oameni sa inventeze si sa evolueze continuu in ceea ce priveste metodele de inregistrare si de redare a sunetelor.

Dar indiferent ca ne transportam melodiile preferate pe banda magnetica, CD sau mini-hard-disk, pasiunea ramane aceeasi.

Probabil, cu nimic mai prejos decat pe vremea patefonului lui Gica Petrescu.