După creșterea cunatumului amenzilor de la 1 ianuarie 2015, acestea vor mai crește o dată și la 1 iulie.
Majorarea salariului minim aduce după sine și o creștrere cuantumului amenzilor rutiere. Potrivit art.98 din Codul Rutier, amenzile contravenționale se stbilesc pe clase, în funcție de numărul de puncte amendă aplicte. Un punct-amendă reprezintă, valoric, 10% din salariul minim brut pe economie, deci o creștere a acestui aduce cu sine o creștere a amenzilor. Astfel, cele mi mici amenzi, cele aplicabile clasei I de sancțiuni, că vorbitul la telefon sau ne-purtarea centurii de siguranță ajung la 195 de lei (2-3 puncte amendă).
De anul viitor, de la 1 ianuarie 2015, salariul minim pe economie va crește de la 900 de lei, la 975 de lei, potrivit proiectului de buget. O a doua creștere este prevăzută de la 1 iulie, salariul minim va ajunge la 1.050 lei.
În funcție de aceste creșteri se vor majoră și amenzile rutiere, stabilite pe clase.
Amenzile contravenționale se stabilesc în cuantumul determinat de valoarea numărului punctelor-amenda aplicate.
Un punct-amenda reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotărâre a Guvernului.
Contravențiile prevăzute în prezența ordonanța de urgență li se stabilesc clase de sancțiuni cărora le corespunde un număr de puncte-amendă, în funcție de gravitatea faptelor și de pericolul social pe care acestea îl prezintă.
Clasele de sancțiuni sunt următoarele:
a) clasa I – 2 sau 3 puncte-amendă;
b) clasa a II-a – 4 sau 5 puncte-amendă;
c) clasa a III-a – de la 6 la 8 puncte-amendă;
d) clasa a IV-a – de la 9 la 20 puncte-amendă;
e) clasa a V-a – de la 21 la 100 puncte-amendă.
Constituie contravenții și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa I de sancțiuni nerespectarea obligației de semnalizare a manevrei de schimbare a direcției de mers; conducerea unui vehicul avariat peste termenul de 30 de zile de la data eliberării documentului de constatare a avariei; nerespectarea obligației conducătorului de autovehicul și a pasagerilor acestuia de a purta, în timpul deplasării pe drumurile publice, centură sau dispozitivele de siguranță omologate, nerespectarea semnificației culorii galbene a semaforului; conducerea unui vehicul ale cărui plăcute cu numărul de înmatriculare sau înregistrare sunt deteriorate, murdare ori acoperite cu gheață sau zăpadă de natură a împiedica identificarea numărului de înmatriculare sau de înregistrare.
Constituie contravente și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni conducerea pe drumurile publice a unui vehicul care nu corespunde din punct de vedere tehnic sau al cărui termen de valabilitate a inspecției tehnice periodice a expirat; conducerea pe drumurile publice a unui vehicul fără a avea montată una dintre plăcuțele cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare ori dacă plăcuțele cu numărul de înmatriculare ori de înregistrare nu sunt fixate în locurile special destinate.
Suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule se dispune pentru o perioadă de 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere a săvârșit contravenții care cumulează 15 puncte de penalizare; pentru o perioadă de 60 de zile, dacă titularul permisului de conducere cumulează, din nou, cel puțin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce.
Citește mai multe detalii despre amenzile din Codul Rutier