De la 1 ianuarie 2015, crește tariful pe oră al zilierilor

07 01. 2015, 16:00

Remunerația la care au dreptul zilierii se stabilește, potrivit prevederilor Legii nr. 52/2011, în urma negocierii directe între aceștia și beneficiarii pentru care vor desfășura activități necalificate cu caracter ocazional, informează avocatnet.ro.

Însă, când vine vorba de cuantumul plătii pe oră, legea stabilește că acesta trebuie să fie cel puțin la nivelul valorii pe oră a salariului minim brut.

„Cuantumul remunerației brute orare stabilite de părți nu poate fi mai mic decât valoarea/oră a salariului de bază minim brut pe țara garantat în plată”, este prevăzut în Legea nr. 52/2011.

De la 1 ianuarie 2015, salariul minim brut va crește de la 900 la 975 de lei, după ce Guvernul a adoptat recent o hotărâre în acest sens.

Potrivit Codului muncii, durată normală a timpului de lucru pentru salariații cu normă întreagă este de opt ore pe zi și 40 de ore pe săptămână, ceea ce înseamnă că într-o lună se cumulează în jur de 170 de ore (numărul total de ore lucrate pe lună variază în funcție câte zile lucrătoare sunt efectiv, și de zilele libere legale).

Astfel, de la 1 ianuarie, la un număr de 170 de ore lucrate într-o lunaă, valoarea va fi de 5,7 lei pe oră, mai mare decât valoarea actuală de 5,3 lei pe oră.

Până în vară acestui an, când legislația privind zilierii a fost modificată, remunerația zilierilor nu putea fi mai mică de 2 lei pe oră și nici mai mare de 10 lei pe oră. Actualele prevederi nu mai conțin astfel de precizări, așa încât tariful pe oră al zilierilor poate fi, de exemplu, și de 20, 30 sau 50 de lei oră, în funcție de ce negociază părțile.

Dovada plății remunerației este făcută prin semnătura zilierului în Registrul de evidență a zilierilor (pe care beneficiarii sunt obligați să-l întocmească).

Zilierii pot exercita activități ocazionale timp de cel puțin o zi, adică opt ore de muncă. Totodată, legea mai stabilește că durata zilnică poate să fie de cel mult 12 ore, iar zilierii pot să presteze activități pentru același beneficiar timp de cel mult 90 de zile pe an.