De ce vulcanii se află numai în anumite locuri
America Centrală și zonele limitrofe Oceanului Pacific sunt unele dintre regiunile cele mai active din punct de vedere vulcanic din lume. De fapt, două treimi dintre vulcanii activi și foarte mulți dintre cei care au fost activi vreodată se află în zona Pacificului.
Acest lucru se datorează unor puncte de „slăbiciune” ale scoarței terestre în această zonă, care permit rocilor topite din interiorul Pământului să găsească o cale de a ieși la suprafață.
Dar iată cum se formează un vulcan. După cum am mai spus, pe măsură ce crește adâncimea, crește și temperatura. astfel, la o adâncime de 30 de kilometri, temperatura este de 1.000-1.100 de grade Celsius, suficientă pentru a topi orice rocă. Arunci când rocile se topesc, volumul lor crește iar ele se deplasează de-a lungul fisurilor scoarței terestre. Atunci când presiunea rocii topite (magma) este mai mare decât rezistența opusă de scoarța pământului situată deasupra ei, aceasta „rupe”scoarța pământului și iese la suprafață sub forma unei erupții vulcanice. Magma este însoțită de gaze și particule solide cunoscute sub numele de zgură și cenușă. Erupția încetează atunci când presiunea din interior se reduce.