De-a lungul timpului, s-au vehiculat o serie de mituri și controverse despre stângaci, mai exact despre persoanele care își folosesc mână stânga atunci când scriu sau efectuează activități motrice fine. Stângăcii reprezintă aproximativ 10% din populație, un procent suficient de mic, încât să nu reprezinte o prioritate pentru producătorii de gadgeturi sau ustensile de gătit (concepute în funcție de nevoile unei persoane dreptace).
Motivele pentru care unii oameni se nasc stângaci nu au fost evidențiate exact de către cercetători. Până în prezent, o combinație complexă între genele moștenite și factorii de mediu este considerată responsabilă pentru tendința unor indivizi de a-și folosi preponderent mână stânga. Alte teorii consideră că există o legătură între partea creierului mai activă și membrul superior folosit cel mai mult la motricitatea fină.
Întrucât există un număr relevant de oameni stângaci care au revoluționat lumea (de la Leonardo Da Vinci și Einstein, până la Oprah Winfrey, Bill Gates și Barack Obama), cercetătorii au încercat să depisteze dacă folosirea dominantă a mâinii stângi este un defect sau, dimpotrivă, o calitate. Descoperirile înclină balanța în ambele extreme, existând atât avantaje în a fi stângaci, cât și dezavantaje.
Un studiu australian din anul 2006 a demonstrat că stângacii au o capacitate de gândire mai rapidă, reacționând mai prompt la stimuli. Stângacii tind să câștige cu 10-15% mai mult decât dreptacii, talentul de a picta este mai impresionant în cazul lor, iar recuperarea capacității de limbaj este mai probabilă după un accident grav. Pe de altă parte, stângăcii nu se orientează la fel de bine în spațiu, sunt mai predispuși afecțiunilor psihice și digestive, resimt frica mai intens și înțeleg mai greu matematică, potrivit altor experimente științifice. Stângăcii aud discursurile diferit. Persoanele stângace pot auzi mai ușor schimbările rapide de intonație și silabe în timpul unui discurs, comparativ cu persoanele dreptace.
Potrivit unui studiu efectuat de Universitatea din Georgetown, emisfera stânga și emisfera dreaptă a creierului se specializează în diverse tipuri de sunete. Emisfera stânga, care controlează mână dreaptă, preferă sunetele rapide cu consoane. Emisfera dreaptă, cea care controlează mâna stânga, percepe mai rapid sunetele care se schimbă mai lent, precum silabele și intonația.
Stângacii sunt artiști mai talentați. Potrivit unei cercetări publicate în Jurnalul American de Psihologie, există dovezi concrete că persoanele care își folosesc predominant mână stânga, sunt mai creativi, au un talent artistic superior și o gândire divergența mai bună (metodă de generare a ideilor care explorează numeroase posibilități). Alte studii arată că stângacii tind să fie mai des atrași de o carieră în artă, muzică, sport și tehnologia informației, decât dreptacii.