De ce transpirăm?
Corpul poate fi considerat un cuptor permanent. Hrana pe care o băgam în noi este „combustibil” pe care corpul îl „arde”. În tot procesul acesta, aproape 2.500 de calorii sunt folosite în fiecare zi de către corp. Corpul emană suficientă căldură cât să aducă 23 de litri de apa până la punctul de fierbere.
Ce se întâmplă cu toată această căldură din corp? Ceea ce știm este că toată căldură corpului nu se adună sus (decât dacă suntem răciți). Știm că căldură corpului nostru rămâne la o temperatură medie de 37 de grade Celsius. Transpirația este una din modalitățile corpului de a ne menține la o temperatură potrivită. De fapt, temperatura corpului nostru este controlată de către creier, cunoscut ca „centru de temperatură”. Ea se compune din trei părți: un centru de control, un centru de încălzire și un centru de răcire.
Să presupunem că temperatura corpului scade brusc. Centrul de încălzire își începe munca iar anumite lucruri încep să se întâmple. Glande speciale secretă mai multe substanțe chimice care se pun pe treabă, mușchii și ficatul încep să folosească mai mult „combustibil” și în curând temperatură crește. Acum să presupunem că temperatura corpului crește brusc. Aici intră în scenă centrul de răcire care se pune pe treabă. Procesul de oxidare este încetinit și un alt lucru important se întâmplă. Vasele de sânge se dilată sau se deschid, astfel încât căldura suplimentară să poată radia în altă parte și să ne ajute corpul să transpire. Atunci când un lichid se evaporă se pierde din căldură. De exemplu, ne este frig după ce ieșim din duș pentru că apa care a rămas în contact cu corpul nostru cald se evaporă rapid și ne răcorește. În concluzie, transpirația este procesul în care ne răcorim corpul. Transpirația este ca un duș care spală corpul din interior. Fluidul curge prin milioane de deschizături mici la nivelul pielii sub formă de picături microscopice, iar aceste picături mici se pot evapora rapid pentru ca corpul nostru să se poată răcori atunci când este necesar.