Deoarece nisipul este format din granule mici de minerale care formează rocile, oricare dintre aceste minerale pot fi găsite în nisip. Mineralul principal găsit în nisip este cuarțul, pentru că este foarte greu și este destul de abundent. Unele nisipuri conțin chiar și 99% de cuarț pur.
Alte minerale găsite în nisip sunt feldspat, calcit, mică, minereuri de fier precum și cantități mici de granat, turmalină și topaz. Nisip se gaseste acolo unde pietrele au fost expuse la intemperii.
Una dintre principalele regiuni de formare a nisipului este plaja unei mări. Acolo, mareea (fluxul și refluxul) și vântul acționează asupra stâncilor, iar apa sărată dizolvă unele minerale din compoziția rocilor, iar toate acestea, combinate, ajută la producerea nisipului.
Nisipul situat de-a lungul plajelor este preluat de vânt și transportat spre interior. Uneori, atât de mult nisip se deplasează în acest fel, încât o întreagă pădure poate fi acoperită de dune de nisip.
Dar nisipul găsit în deșert? Cea mai mare cantitate a fost adusă în acest loc de vânt. În unele cazuri, nisipurile deșertului s-a format prin descompunerea rocilor. În alte cazuri, deșertul a fost o mare întindere de apă, care a secat, cu de mii de ani în urmă, lăsând în urmă mult nisip.
Nisipul este o substanță foarte utilă și folositoare. Acesta este utilizat foarte mult în clădirile moderne. Când este amestecat cu ciment și apă, se formează o pastă lipicioasă numită „mortar”, care se întărește rapid într-o masă solidă, numită „beton”.
De asemenea, nisipul este folosit în industria sticlei și în producția de șmirghel, dar se folosește și pe post de filtru, ca să se păstreze apa în formă pură.