De ce sa te vaccinezi împotriva gripei?

Apropo.ro / 25.10.2004, 11:07
De ce sa te  vaccinezi împotriva gripei?
O vorba din popor spune ca, tratata sau nu, gripa tot 7 zile dureaza. Daca ar fi adevarat n-am mai avea nevoie de medicamente. Din nefericire, nu e chiar așa de simplu. Chiar daca gripa este considerata o boala banala, ea poate ucide. În fiecare an, în toata lumea, apar epidemii de gripa


O vorba din popor spune ca, tratata sau nu, gripa tot 7 zile dureaza. Daca ar fi adevarat n-am mai avea nevoie de medicamente. Din nefericire, nu e chiar așa de simplu. Chiar daca gripa este considerata o boala banala, ea poate ucide.

În fiecare an, în toata lumea, apar epidemii de gripa care se soldeaza cu multe decese. Evident, cele mai expuse persoane sunt: varstnicii, cei care sufera de boli cronice și copiii mici (pana în 2 ani). Totuși, prevenita și tratata imediat, gripa dispare fara sa lase urme.

Școlarii au cea mai mare „rata de atac”
Toate țarile civilizate investesc bani serioși în prevenirea epidemiilor gripale. De ce? Pentru ca o epidemie este o mare consumatoare de fonduri, de energie și de personal. De pilda, o epidemie de gripa instalata într-o școala e un dezastru: reduce efectivele de elevi, scade numarul de profesori, crește consumul de medicamente suportate de asigurari, apar concediile medicale.

Așa ca, daca ai copii la școala, ar fi bine sa-i vaccinezi. Elevii se îmbolnavesc foarte ușor, ei au cea mai mare „rata de atac” – adica incidența infecțiilor acute respiratorii este, la ei, foarte mare. Marele dezavantaj este ca, deși ei fac forme ușoare, vin acasa și îmbolnavesc întreaga familie, inclusiv pe bunici. Aici poate aparea drama, avand în vedere ca batranii fac complicații grave, care pot duce la deces. Chiar daca tu ești tanara și beneficiezi de o imunitate foarte buna, nu ești scutita de gripa.

Te poți contamina rapid de la colegii de serviciu sau de la prieteni. Daca faci un calcul, vei vedea ca te costa mai mult tratamentul antigripal decat un simplu vaccin. Ai nevoie de calmante, de antitusive, antipiretice (împotriva febrei), medicamente care pot depași cu mult suma de 170.000-200.000 lei (prețul unui vaccin antigripal). E drept, ca și vaccinata poți face o forma de gripa, dar mult mai ușoara!

Perioada optima de vaccinare
Campania de vaccinare a început pe 15 octombrie. Ministerul Sanatații a achiziționat peste 1,5 milioane de doze de vaccin pentru a le distribui gratuit anumitor categorii de persoane. Specialiștii spun ca perioada optima de vaccinare antigripala dureaza pana la 31 decembrie. Ideea ca vaccinul trebuie administat cat mai aproape de debutul epidemiei este greșita! Dupa efectuarea vaccinarii trebuie sa treaca cel puțin o saptamana pana la instalarea protecției. Daca este deja epidemie, în acest interval poți contacta boala. De aceea, vaccinul trebuie facut într-o perioada de acalmie. O data vaccinata, timp de 6-8 luni vei fi ferita de complicații.

Vaccinul se elibereaza numai cu rețeta
În privința alegerii tipului de vaccin antigripal, trebui sa știi ca toate vaccinurile de pe piața sunt bune, fiindca toate conțin tulpinile virale care circula în acest an. Dar pentru a cumpara din farmacie produsul dorit, ai nevoie de prescripție medicala. Masura a fost introdusa pentru a evita riscurile date de contraindicații. De obicei, reacțiile post-vaccinare sunt minore, locale și consta în simptome care imita o gripa. Exista însa și reacții majore, care apar atunci cand persoana respectiva prezinta o alergie severa la proteinele de ou. De aceea, numai medicul e cel care hotaraște daca poți sau nu sa te vaccinezi.

Cine ar trebui sa faca neaparat vaccinul antigripal?
* Persoanele cu risc crescut de a face complicații ale gripei: persoane peste 65 de ani, persoane din instituții, adulți și copii peste 6 luni cu boli cronice cardiace sau pulmonare, incluzand astmul; adulți sau copii mai mari de 6 luni care necesita îngrijiri medicale regulate, cu boli metabolice, afecțiuni renale cronice, afectari ale sistemului imunitar (inclusiv la bolnavii cu HIV-SIDA); copii între 6 luni și 18 ani, în tratament pe termen lung cu aspirina; persoanele care calatoresc în zonele endemice

* Toți copiii cu varste între 6-23 luni

* Doctorii, asistentele și alți angajați din spitale, persoanele care lucreaza cu persoane cu risc crescut

Contraindicații
Exista persoane la care vaccinul antigripal este contraindicat:

* persoane cu alergii severe la oua de gaina
* persoane cu antecedente de reacții severe la vaccinul antigripal
* copiii sub 6 luni

Nu uita!
Daca ai deja gripa, trebuie sa aștepți sa te vindeci și abia pe urma poți face vaccinul antigripal.