De ce oamenii spun despre bebeluși: „Îmi vine să-l mănânc de drăgălaș”
Această reacție pe care toată lumea a observat-o sau a simțit-o ar putea avea baze biologice asociată cu funcțiile maternale. Pentru prima dată, o echipă internațională de oameni de știință a descoperit acest fenomen în rețelele neuronale asociate cu recompensa.
„Semnalele chimice olfactive (și nu cele verbale sau vizuale) care facilitează comunicarea între mama și copil sunt intense. Ceea ce am demonstrat noi pentru prima dată a fost faptul că mirosul nou-născuților, care face parte din aceste semnale activează în mamă circuitele neurologice asociate cu recompensa. Aceste circuite se activează, mai ales, atunci când ne este foarte foame și mâncăm. Însă, ele sunt active și atunci când un dependent îți primește drogul. Cu alte cuvinte, circuitele se activează atunci când o dorință este satisfăcută„, a explicat Johannes Frasnelli de la Universitatea din Montreal.
Echipa de cercetători de la Universitatea din Montreal susține că rezultatele indică faptul că aroma nou-născuților joacă, fără îndoială, un rol în dezvoltarea răspunsului emoțional și motivațional dintre mamă și copil, prin determinarea funcțiilor materne de îngrijire precum alăptatul și protecția.
Citește mai multe detalii despre reacțiile provocate adulților de un bebeluș, pe Descoperă.ro