De ce nu ne putem abține sa mancam
Acești centri sunt stimulați de aspectul alimentelor, încurajând mâncatul în exces și, implicit, obezitatea. Astfel se explica motivul pentru care unele persoane sunt mai vulnerabile, dezvoltând unele tulburari de alimentație.
Studiul, publicat în revista Journal of Neuroscience, a fost efectuat de Departamentul pentru științe neurologice și cognitive din cadrul Consiliului de cercetare medicala din Marea Britanie.
Cercetatorii au aratat subiecților acestui studiu imagini apetisante ale unor produse alimentare (de ex. ciocolata), imagini cu alimente neutre (de ex., broccoli) și imagini cu alimente dezgustatoare (de ex. carne alterata). În același timp, au masurat activitatea creierului cu ajutorul unui aparat de scanare sofisticat.
Dupa acest test, subiecții au completat un chestionar în legatura cu dorința lor de a cumpara produse de recompensare. Rezultatele studiului au indicat faptul ca imaginile apetisante au activat centrii de recompensare din creier.
„Rezultatele demonstreaza faptul ca, chiar și în cazul indivizilor sanatoși, centrii de recompensare din creier sunt sensibili la imaginile cu hrana apetisanta”, a declarat doctorul John Beaver care a participat la realizarea acestui studiu.
„Studiul ne ajuta sa înțelegem ca obezitatea este o boala care se extinde rapid pentru ca oamenii sunt bombardați în permanența cu imagini cu hrana apetisanta”, a adaugat Beaver.
Rezultatele studiului pot contribui la o mai buna înțelegere a diferitelor tipuri de dependența și de comportament compulsiv.
Doctorul Ian Campbell, expert în problemele obezitații, a declarat ca este dificil sa se controleze apetitul și ca aceste studii demonstreaza faptul ca oamenii nu manânca excesiv doar din cauza unei lipse de voința sau din lacomie, ci și ca urmare a unui raspuns neurofiziologic involuntar la vederea imaginilor cu mâncaruri apetisante.