Clipul a fost creat de American Chemical Society şi publicat pe canalul YouTube propriu al asociaţiei, numit Reactions.
„Modelul” folosit de cercetători este masa de Ziua Recunoştinţei, sărbătoare tradiţională în SUA. La această masă, caracterizată printr-o abundenţă de mâncăruri săţioase – piesa de rezistenţă fiind friptura de curcan -, un american adult consumă, în medie, 3000 de calorii şi 229 grame de grăsime. Dar, evident, explicaţiile sunt valabile pentru orice fel de excese alimentare, cu sau fără ocazii festive.
Ce se întâmplă, aşadar, în corpul nostru când mâncăm prea mult? Parţial, motivul pentru care ne simţim „umflaţi” în chip foarte neplăcut când ingurgităm o masă voluminoasă este legat de mărimea stomacului. Stomacul este elastic, se poate destinde, putând să-şi mărească volumul cu aproximativ un litru faţă de cel obişnuit. Când volumul de mâncare înghiţit este foarte mare, stomacul se dilată pînă la limita sa maximă, apăsând asupra altor organe şi făcându-ne să simţim că ne plesneşte burta.