Corpul tău are o temperatură medie de 37 de grade Celsius, atunci când este sănătos. Bolile fac ca temperatura să crească, iar noi numim acest fenomen „febră”. Nu orice boală produce febră, însă ea este un semn că ceva poate provoca o boală în corp.
Doctorul sau asistenta ta îți vor lua temperatura de cel puțin două ori într-o zi și le vor înregistra, ca să poată să monitorizeze oscilațiile de temperatură. Acest tabel îi va spune doctorului ce fel de boală ai, deoarece diferite afecțiuni au diferite categorii de „oscilații de temperatură”.
Aspectul ciudat al febrei este că, de fapt, nu știm exact ce e. Însp, știm că febra ne ajută să ne luptăm cu afecțiunile. Asta pentru că febra face ca organele și acțiunile vitale din corp să funcționeze mai rapid. Corpul produce mai mulți hormoni, enzime și celule din sânge. Hormonii și enzimele, care sunt substanțe utile corpului nostru, funcționează mai intens. Celulele din sânge distrug microbii periculoși mult mai eficient. Sângele nostru circulă mai repede, respirăm mai repede și, astfel, eliminăm reziduri și celule otrăvitoare din organism mult mai bine. Febra ne ajută, deci, să ne luptăm cu afecțiunile.
Însă, corpul nu își poate permite să rămână în starea de febră prea mult timp sau să o aibă prea des. Atunci când ai febră pentru 24 de ore încontinuu, ți se distrug proteinele din corp. Și, din moment ce proteinele sunt necesare vieții, febra este o metodă „scumpă” de a te lupta cu boala.