De ce ne arde soarele pielea?
De exemplu, razele soarelui distrug ciupercile și microbii de la suprafața pielii. Acțiunea luminii soarelui asupra pielii produce o substanță ce contractă vasele de sânge de pe piele și, astfel, crește presiunea sanguină. Razele ultraviolete emise de soare îi livrează corpului nostru vitamina D.
Lumina soarelui crează și afecțiunea pe care noi o numim „arsură”. Pielea adăpostește o substanță numită histidină. Razele ultraviolete transformă histidina într-o substanță ce dilatează vasele de sânge și provoacă roșeața pielii.
Dar cum ne bronzăm? Pielea conține și o subsanță cunoscută sub numele de tirozină. Razele transformă tirozina într-un pigment maroniu numit melanină. Melanina este depozitată în straturile de suprafață ale pielii, care capătă un aspect bronzat. Melanina protejează pielea împotriva viitoarelor influențe ale razelor solare.
Din cauză că lumina soarelui ne afectează pielea și corpul în atâtea feluri, oamenii ar trebui să fie atenți la „băile de soare”. Știai că, dacă îți expui picioarele la soare, crești presiunea sângelui și produci vitamina D, care va circula în corp?
Majoritatea oamenilor nu adoptă metodele corecte de bronzare, însă cea mai sănătoasă expunere la soare se face gradual. Asta înseamnă să îți expui la soare doar o cincime din corp, pentru cinci minute, în prima zi. Apoi, o altă cincime pentru zece minute, în ziua a doua și tot așa.