De ce Luna are forme diferite
Luna se mai rotește, în jurul axei sale, timp de 27 de zile, 7 ore și 43 de minute pentru a face o rotație completă. Pentru că orbita și rotația se manifestă cam în același interval de timp, Luna păstrează mai mereu aceeași față/formă spre pământ.
Luna nu luminează de una singură, ci cu ajutorul soarelui. Doar pare că strălucește, dar asta pentru că lumina soarelui se reflectă în ea. În timp ce Luna călătorește în jurul pământului, diferite părți ale sale sunt luminate de soare.
Uneori poți admira întreaga ei formă luminată, iar alteori se vede doar o părticică din ea. Acesta este motivul pentru ca noi, de aici de pe pământ, avem impresia că vedem mai multe fețe/forme ale Lunii. Aceste schimbări se numesc faze ale Lunii și înseamnă că noi vedem doar anumite părți ale Lunii.
Ciclul fazelor începe cu Luna Nouă ce are loc când acest astru ceresc se află între pământ și soare. Luna Nouă nu este vizibilă. Apoi o parte a Lunii începe să se vadă de pe pământ, fiind luminată de soare. Părțile luminate seamănă cu o linie de cerc curbată. Acest lucru se numește Lună în creștere.
Partea luminată a lunii crește mai mult până când devine jumătate de cerc. Acest lucru poartă numele de primul pătrar. Când toată suprafața Lunii este luminată de soare atunci avem Lună Plină. Luna începe să se facă mică, să fie din ce în ce mai puțin luminată, până când se ajunge la ceea ce poartă numele de ultimul pătrar, iar ciclul se termină cu o semi-Lună, care se schimbă la următoarea Lună Nouă.
Întreg ciclul, de la o Lună Nouă la alta, are loc în 29 de zile.