De ce iti cade parul?
Fenomenul de cadere a parului este normal, daca numarul firelor de par „pierdute” zilnic nu este mai mare de 100. Insa, daca parul iti cade din abundenta, trebuie sa gasesti cauza care determina aceasta afectiune (implicit si tratamentul necesar). Neglijarea acestei probleme poate avea consecinte grave.
Ingrijirea defectuoasa a parului
Conform opiniei specialistilor, parul trebuie spalat ori de cate ori este nevoie. Daca lasi parul sa se ingrase excesiv, poti provoca caderea lui, precum si aparitia matretii. Astfel, in cazul unei secretii seboreice abundente, este mult mai indicat sa speli parul zilnic, cu un produs care are o actiune blanda asupra pielii capului si a firului de par, decat sa respecti un anumit interval, permitand astfel grasimii sa sufoce radacina parului.
De asemenea, alegerea samponului potrivit este o operatiune destul de dificila. Sampoanele care au o putere mare de curatare sunt recomandate pentru persoanele care folosesc multe produse de styling, dar care au un fir de par viguros si sanatos. Aceste produse nu trebuie aplicate, insa, pe un par degradat, supus unor tratamente chimice repetate, sau pe un par fin. Pentru aceste tipuri de par sunt indicate sampoanele speciale, a caror compozitie este imbogatita cu substante care intaresc firul de par si-i confera o protectie suplimentara.
Uscarea repetata cu foehnul, la o temperatura prea ridicata, perierea brutala a parului, vopsirea prea frecventa a lui, coafurile stranse si folosirea din abundenta a produselor de styling sunt greseli frecvente de ingrijire a podoabei capilare, care pot determina caderea parului. Metoda cea mai indicata de uscare a parului este cea naturala, iar intervalul de timp minim dintre doua operatiuni de vopsire a lui nu trebuie sa fie mai mic de 6-8 saptamani.
In privinta alegerii unei coafuri potrivite, care sa nu agreseze parul, specialistii opteaza pentru tunsorile lejere, care nu presupun folosirea multor produse de styling sau pe cea a acelor, agrafelor sau elasticelor, care pot agresa, si chiar rupe, firul de par. De asemenea, folosirea frecventa a bigudiurilor poate determina traumatizarea radacinii si chiar a parului.
Micoze sau alte afectiuni de ordin dermatologic
Daca caderea parului nu este stopata nici prin aplicarea unor reguli corecte de ingrijire, este necesar sa consulti un dermatolog. Un simplu test, numit tricograma (studierea firului de par la microscop) poate stabili natura infectiei care determina afectiunea. In general, tratamentele recomandate sunt locale, cu solutii speciale, dar in anumite cazuri sunt indicate si curele de vitamine sau alte tratamente medicamentoase.
Pentru stimularea cresterii parului si pentru intarirea radacinii poti apela la tratamentul cu laser sau la cel cu ultraviolete. Implantele de par pot constitui o solutie, in cazul in care caderea parului a dus la aparitia cheliei, dar aceasta operatie de chirurgie estetica prezinta dezavantajul unui cost destul de ridicat.
Matreata
Aceasta afectiune poate bloca secretia glandelor sebacee si, astfel, radacina se sufoca, provocand caderi masive ale parului. Pentru combaterea matretii, foloseste produse de ingrijire speciale si urmeaza o cura de vitamina B Complex. In nici un caz nu folosi briantine sau alte preparate grase a caror actiune accentueaza afectiunea si nici nu aplica pe par tratamente regenerante care contin substante uleioase.
Afectiuni interne ale organismului
Bolile endocrine, virozele, stresul, oboseala, carenta vitaminei B sau lipsa de magneziu ori calciu pot determina caderea parului. Daca vreunul din factorii enumerati sunt cauza afectiunii tale, trebuie sa consulti un specialist, care iti va indica tratamentul potrivit.
Sursa: