Zăpada este albă pentru că fiecare fulg de nea este compus dintr-un număr mare de cristale de gheață. ACeste cristale au multe suprafețe. Reflexia luminii pe toate aceste suprafețe face ca zăpada să fie albă.
Zăpada se formează atunci când vaporii de apă din atmosferă îngheață. Când vaporii îngheață, sunt formate cristalele transparente. Curenții din aer fac ca aceste cristale să se miște în atmosferă, în sus și în jos.
Pe măsură ce cristalele face acest circuit, ele încep să se adune în jurul unor particle mici din nori. Atunci când un grup de cristale de gheață este destul de mare, cade pe pământ sub forma fulgului de nea.
Cristalele care formează fulgul de zăpadă se aranjează întotdeauna singure, într-un mod special. Pot forma stele în șase colțuri sau pot lua formă de hexagon. Deși seamănă între ei, fulgii de nea nu sunt totuși identici.
Cunoaștem zăpada doar ca fiind de culoare albă, însă Charles Darwin a făcut câteva însemnări în urma unei expediții la care a luat parte. El a întâlnit zăpada roșie, culoare dată de algele care erau în atmosferă când zăpada s-a format.