Toți oamenii știu că în orașul italian Pisa se află un turn înclinat. Însă, puțini cunosc istoria glorioasă a orașului.
Desigur, și turnul în sine este minunat. Este construit în totalitate din marmură albă. Pereții au la bază un diametru de 4 metri. Cele 8 etaje ale sale au o înălțime de 54.5 metri ceea ce, raportat la o construcție modernă, înseamnă aproximativ 15 etaje.
În interiorul monumentului se află un rând de scări cu 300 de trepte, ce duce către acoperiș. Iar cei care le urcă au parte de o priveliște cuprinzătoare asupra orașului și a mării, ce se află la aproape 10 kilometri distanță.
Pe acoperiș, turnul are o înclinație de 5 metri față de perpedincularitatea cu pământul. Aceasta este înclinarea sa. Dacă arunci o piatră în jos de pe acoperiș, aceasta va cădea la 5 metri distanță de baza turnului.
Ce l-a făcut, totuși, să se încline? Nimeni nu știe, cu adevărat, răspunsul. Bineînțeles, turnul nu a fost construit în acest scop. Turnul din Pisa trebuia să servească pe post de clopotniță pentru o catedrală din apropiere. Construcția lui a început în 1174 și s-a încheiat în 1350.
Fundația turnului a fost pusă pe nisip, fapt ce poate explica de ce acesta se înclină. Însă, înclinarea nu s-a produs brusc, ci începând de când a fost construit cel de-al treilea etaj sau „galerie”.
Astfel că planurile au fost schimbate, însă construcția a continuat. În ultimele secole, turnul s-a mai înclinat cu aproape 0.3 metri.
Unii ingineri spun că denumirea sa ar trebui schimbată în „turnul căzător”, deoarece susțin că, la un moment dat, acesta se va prăbuși.
Apropo, știați că Galileo Galilei, care s-a născut în Pisa, și-a aplicat unul dintre experimente pe viteza corpurilor ce cad te pe acest turn?