Lacurile se formează în urma fluxului de apă înspre zonele joase. Apa de lac se acumulează, în mare parte, din apa de ploaie și zăpadă topită. Apa intră în bazinul unui lac din pâraie, râuri, fluvii, izvoare și ape subterane.
Apa minerală diluată se găsește în apa dulce care ajunge în lac. Această apă minerală diluată provine din pământ și din rocile care se găsesc prin zonă.
În zonele cu un climat uscat, lacul seacă rapid, pentru că apa se evaporă. Atunci când apa care curge într-un lac se întâlnește cu fenomenul evaporării, în lac rămân minerale sărate. Astfel de lacuri devin sărate, iar cantitatea de sare din apă crește, de-a lungul timpului.
Marele Lac Sărat este un astfel de lac. Materia minerală s-a acumulat de-a lungul secolelor, iar acum conține materie minerală, adică sare, în proporție de 20%.
Din cauza conținutului său mare de sare, lacul e populat doar de creveți. Marele Lac Sărat se află la peste 1.220 metri deasupra nivelului mării și se află în nord-vestul statului american Utah.
În Marea Moartă, care se află la granița dintre Israel și Iordania, se află un alt astfel de lac sărat, aflat la 390 de metri sub nivelul mării.
El acumulează apă din râul Iordan, dar nu are o evacuare. Așa că, pe lângă ploile care au căzut în cantități mici și a cantității ridicate de apă evaporată, materia minerală s-a acumulat în lac.
Acesta are peste 24% materie minerală, dintre care o treime este sare simplă.