Consumatorul are tot mai multe drepturi în România, așa cum este evident normal într-un stat democratic și într-o economie funcțională. Unul dintre drepturile de bază se referă la posibilitatea de alegere a furnizorilor de produse și servicii. Din păcate, până de curând, în unele sectoare de piață exista o nedorită situație de monopol, din motive de legislație. În domeniul energetic, lucrurile s-au schimbat și acum orice proprietar de locuință din România poate alege extrem de simplu cu ce furnizor de gaze naturale sau / și de energie electrică să colaboreze.
Pe nișa de gaze naturale, piața liberă oferă avantaje importante care, la nivel de preț, se observă în special pe timpul iernii, pentru deținătorii de centrale termice pe gaz. Apa caldă și mai ales încălzirea locuinței pot determina un consum ridicat de gaze naturale. Chiar dacă sunt folosite recomandările din domeniu (centrală termică în condensare, izolarea termică a locuinței, calorifere adecvate etc.), consumul este destul de ridicat, în funcție și de suprafața necesară de încălzit. Când alegi furnizorul și oferta dorită, poți avea însă preț mai avantajos și implicit facturi mai mici, pe cât posibil, la gaze naturale.
Anterior, consumatorii „captivi” aveau parte de tarife reglementate de stat. Acum, pe piața liberă, poți semna contract cu orice furnizor, căutând cel mai avantajos preț și cele mai prietenoase servicii în general – caută online oferta gaze naturale. Existând concurență între furnizori, evident că prețurile sunt ținute sub control în mod natural (așa cum se întâmplă pe o piața concurențială, unde nu există monopol). Nu mai depinzi de politica statului în ceea ce privește tarifele la gaze naturale, ci de prețurile reale din piață.
Alegând o ofertă de pe piața liberă, cu un preț garantat pe un anumit număr de luni, poți chiar să te protejezi de fluctuațiile din piață. Noul sistem a dinamizat sectorul de retail în furnizarea de gaze naturale, unde furnizorii principali nu mai au astfel poziții de monopol în funcție de regiune. Pur și simplu, oriunde te-ai afla în țară, poți alege orice furnizor de gaze naturale din România, autorizat de către ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei).
Ce se întâmplă dacă furnizorul cu care ai semnat pe piața liberă își schimbă subit politica de prețuri în defavoarea ta, la un moment dat al colaborării? Poți pleca fără nicio problemă la alt furnizor, oricând dorești, fără a avea costuri în acest sens. Evident, și furnizorii știu acest aspect și caută să își mențină de fapt pe termen lung politica de prețuri.
Merită atenție furnizorii mai nou intrați pe piață, cei cu brand mai puțin de notorietate, care vin puternic din urmă cu prețuri mai mici și servicii foarte prietenoase, orientate spre comunicarea online (factură electronică, aplicații, cont online, comunicare index online etc.). Chiar și schimbarea furnizorului se poate face online, simplu și rapid, fără prea multă birocrație și 100% fără intervenții tehnice la rețeaua de gaze naturale (pur și simplu, o schimbare doar pe partea de acte).