De ce boli sufera femeile

22 04. 2002, 13:07
Ai tot auzit de cistita si nu stii ce e? E o boala de care sufera, conform statisticilor, una din doua femei. Nu te speria! Exista tratamente pentru vindecare. Simptome Cistita este o inflamatie a vezicii si a uretrei. Aproximativ o femeie din doua sufera de aceasta


Ai tot auzit de cistita si nu stii ce e? E o boala de care sufera, conform statisticilor, una din doua femei. Nu te speria! Exista tratamente pentru vindecare.

Simptome

Cistita este o inflamatie a vezicii si a uretrei. Aproximativ o femeie din doua sufera de aceasta afectiune, in decursul vietii. Simptomele sunt urmatoarele: senzatii frecvente de urinare si o cantitate de urina relativ neinsemnata. Senzatii de arsura foarte dureroase la urinat.

In unele cazuri, urina mai poate contine puroi sau sange, femeia acuza dureri in partea de jos a spatelui, are febra si greata. Aceste simptome sunt deosebit de neplacute si creeaza un disconfort foarte mare. Unele femei pot fi cuprinse de teama, sau sunt deprimate, ceea ce nu face decat sa agraveze problema.

Cauze

Diferiti factori pot sta la originea cistitelor: infectii, stress, alergie la anumite alimente, medicamente sau alte substante (indeosebi unii produsi chimici din sapun si deodorante), sindromul premenstrual sau vreo boala anume.

Daca penisul se freaca prea tare de uretra femeii in timpul contactului sexual, risca sa o raneasca, ceea ce poate provoca o cistita. Daca acest lucru se produce prea des, femeia incepe sa se teama de raportul sexual: vaginul nu se va mai lubrifia decat extrem de putin sau chiar deloc. Stressul legat de uscaciunea vaginala poate provoca o recidiva.

Se poate preveni sau reduce intervalul crizelor, prin eliminarea infectiilor si a factorilor agravanti.

Cistita este o boala transmisibila pe cale sexuala si poate provoca o infectie a rinichilor. Aceasta problema priveste in special femeile, deoarece uretra lor este mai scurta decat cea a barbatilor: germenii trec mai usor din intestin in vagin, in uretra si in vezica.

Dupa menopauza, peretii vezicii si uretra devin mai subtiri si mai sensibili la infectii.

Solutii

Cistita este o infectie care poate antrena complicatii importante. Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti: consultul de specialitate.

Pentru prevenirea sau linistirea unei crize, femeile pot urma cateva sfaturi, in momentul in care incep sa resimta o anumita jena:

-sa bea multa apa, indeosebi la inceput; -sa evite alcoolul, cafeaua, ceaiul si orice alta bautura care contine cofeina; pentru reducerea aciditatii urinei si a senzatiei de arsura, sa bea un pahar de apa in care s-a dizolvat o lingurita de bicarbonat de sodiu;

-sa nu stea prea mult timp cu vezica plina: sa mearga la toaleta cat mai des posibil;

-sa incerce sa se relaxeze, eliminand tot ceea ce le-ar putea provoca stress sau anxitate;

-sa evite contactul sexual pana la disparitia simptomelor;

-sa poarte haine largi, preferabil din bumbac (fibra moale si naturala);

-sa aplice local, in partea de jos a spatelui si pe stomac, sticle cu apa calda, pentru usurarea durerii.

-sa evite folosirea sapunurilor prea corozive, a deodorantelor vaginale, a parfumurilor, a uleiurilor pentru corp si pentru baie;

-sa faca des toaleta zonei vaginale;

Daca cistita survine in urma raportului sexual, spalati-va amandoi organele genitale si mainile, inaintea fiecarui contact si aplicati un gel lubrifiant pe baza de apa. Evita orice presiune in zona uretrei. Atentie la stimularile prea puternice ale clitorisului si la penetrarile pe la spate.

Aseaza-te mai bine calare peste partener, evitand totodata stimularile si presiunile prea puternice in regiunea anala. Cere-i partenerului sa nu te frece prea brusc si du-te la toaleta atat inainte cat si dupa raportul sexual.

Cere sfatul medicului cu privire la diferitele pilule anticonceptionale: unele tipuri de pilule, diafragme si creme spermicide pot favoriza aparitia cistitei! Daca simptomele persista sau daca suferi de crize recurente, consulta un medic.

Unele femei continua sa resimta, in mod ocazional, o durere persistenta la urinat: este vorba despre „sindromul uretral”. Acesta poate fi legat de o infectie, de frecarea penisului in timpul raportului sau poate surveni in urma unei operatii, a nasterii sau a unei examinari interne.

Asigura-te ca ai vaginul bine lubrifiat (in mod natural sau cu un gel) inainte de raportul sexual. Evita orice aliment sau produs (sapunuri, deodorante, parfumuri, lotiuni) care ar putea provoca niste reactii alergice.

Pentru evitarea recidivelor sindromului uretral, obisnuieste-te sa bei cel putin doi litri de apa pe zi. Supravegheaza-ti igiena alimentara, dormi suficient de mult si fa miscare.

Nu introduce tampoanele igienice oricum si sterge-te prin tamponare (dupa urinare) si nu prin frecare. Nu limita sexul la penetrare. Gandeste-te si la alternative: mangaieri, masaj, sex oral, masturbare.

Sursa: www.ado.ro