De ce bacteriile sunt folositoare oamenilor?
Adevărul este că există peste 2.000 de tipuri de bacterii și cele mai multe dintre acestea sunt inofensive sau chiar ajută alte forme de viață, inclusiv pe om. Bacteriile ajută la descompunerea plantelor și animalelor moarte. Altfel, întregul Glob Pământesc ar fi fost acoperit cu materie moartă. Bacteriile descompun substanțele complicate din organismele respectiv în părți mai simple. Substanțele rezultate ajung în pământ, apă și aer în diferite forme care ajută plantele și animalele încă în viață să continue să trăiască.
Bacteriile joacă un rol important în procesul de digestie al omului și al altor animale. Multe bacterii se găsesc în intenstinul omului, iar acestea au rolul de a descompune alimentele și a produce anumite vitamine de care corpul uman se folosește. Unele bacterii trăiesc în pământ și transformă nitrogenul în substanțe ce ajută plantele. Apoi, oamenii consumă acele plante sub formă de alimente.
Bacteriile sunt responsabile pentru procesul de fermentare prin care sunt produse brânza și oțetul. Același proces de fermentare este folosit și realizarea de substanțe utilizate la pictură, producerea de cosmetice sau chiar de dulciuri. Bacteriile sunt folosite și la realizarea tutunului, a cafelei sau în separarea unor fibre din industria textilă. Deci putem spune că bacteriile sunt foarte folositoare pentru oameni.