De ce avem nevoie de oxigen?
Oxigenul est un element chimic. Este cel mai abundent element chimic; se află peste tot în jurul tău. Oxigenul formează o cincime din aer (restul aerului este compus, în mare parte, din azot).
Oxigenul se combină cu aproape toate celelalte substanțe chimice. La creaturile vii, oxigenul se amestecă cu hidrogen, carbon și alte substanțe. La om, oxigenul înseamnă două treimi din greutatea corpului.
La temperaturi normale, oxigenul se combină foarte încet cu alte elemente. După acest proces, numit oxidare se formează substanțe noi, cunoscute ca oxizi.
Oxidarea se petrece tot timpul în corpul creaturilor vii. Hrana este combustibilul celulelor fii. Pe măsură ce hrana se oxidează, se eliberează energie în corp. Energia se folosește în mișcările corpului și dezvoltarea de noi substanțe corporale. Oxidarea lentă din corpul ființelor vii este, adesea, cunoscută sub numele de respirație internă.
La om, oxigenul este inspirat în plămâni. Din plămâni, el ajunge în fluxul sanguin și este purtat în tot corpul. Procesul de respirație încarcă celulele cu oxigen pentru viitoarea respirație. Deci, avem nevoie de oxigen pentru a ne ține corpul în funcțiune.
Oamenii care au probleme cu respirația sunt, adesea, plasate în corturi cu oxigen. Acolo, pacientul respiră un aer ce conține oxigen în proporție de 40 – 60%. Pacientul folosește, astfel, puțină enegie pentru a-și procura oxigenul de care are nevoie.
În timp ce acesta este eliminat încontinuu din aer, stocul de oxigen nu pare să se epuizeze niciodată. Plantele produc oxigen pe măsură ce se hrănesc și mențin echilibrul.