Există o veche superstiție care circulă în legătură cu alunițele. Se spune că dacă o mamă este înspăimântată sau are parte de o experiență excitantă înainte de nașterea copilului, copilul va avea o aluniță pe corp. Dar este doar o superstiție! Nu prea există o explicație cunoscută în lumea științei în a determina ce cauzeaz apariția unei alunițe sau cum să le prevenim. Ele sunt deseori numite „semne din naștere”, deoarece sunt prezente la naștere, sau apar la scurt timp după naștere.
Știați că, practic, fiecare ființă umană are cel puțin o aluniță? Numarul mediu de alunițe la o persoană este de 14. Alunițele pot apărea pe orice parte a corpului, inclusiv pe scalp.
Alunițele sunt modificări pigmentare (tumori pigmentare) ale pielii de natură diversă. Există modificări localizate și bine delimitate ale celulelor pigmentare, adică ale melanocitelor în cazul alunițelor clasice dar și zone cu exces de pigment (melanină) cum este cazul pistruilor.
Din punct de vedere morfologic, alunițele sunt leziuni benigne melanocitare și diferențiem între alunițele congenitale și cele dobândite. Această diferențiere nu este întotdeauna ușor de făcut din punct de vedere clinic.
Criteriile de analiză au la bază în primul rând termenul de „regularitate”, mai ales în ce privește forma, marginile, construcția și suprafața acestora.
Deși există riscul ca atât din alunițe, adică din nevii congenitali sau cei dobândiți, să se formeze un cancer de piele de tip Melanom Malign, care este unul dintre cele mai agresive și letale cancere dintre toate cancerele, nu numai cele ale pielii, doar o treime din melanoame derivă statistic din aceștia (în mod special din alunițele de tip displazic, denumite și nevi „Clark”)