De ce au felinele mustăți?

02 04. 2015, 20:00

Familia felinelor cuprinde toate felinele de la pisicile mici, ținute pe post de animale de companie, până la tigrul siberian care cântărește cel puțin 275 de kilograme. Dar indiferent de locul în care trăiesc și de dimensiunile pe care le au, toate felinele au corpul adaptat pentru vânătoare. Toate sunt bestii specializate în descoperirea prăzii. O felină are mustăți pentru că acestea o ajută să vâneze mai bine.

Când o felină stă la pândă, iar ochii și urechile nu înregistrează informațiile necesare, mustățile o ajută să-și dea seama despre condițiile existente în mediul înconjurător. De exemplu, când pisica își vâră capul într-o scorbură, mustățile ating marginile scorburei, iar pisica își dă seama cât de mare este scorbura. Sau pisica atinge un șoarece cu mustățile și își dă seama că prada este acolo.

Deci pisica se folosește de mustăți pentru a-și da seama unde este și ce se găsește acolo, când alte simțuri, precum văzul sau auzul, nu o pot ajuta. Totuși, să nu uităm că felinele au simțuri foarte dezvoltate. Pisica aude și miroase foarte bine. De asemenea, vede foarte bine. Ochii o ajută să se concentreze pe pradă și să stabilească distanța exactă. Ochii sunt adaptați pentru a vedea pe întuneric. În timpul zilei pupilele se contractă, dar noaptea ele se dezvoltă pentru a lăsa să pătrundă fiecare sursă de lumină posibilă. Spatele ochiului este dotat cu o substanță ce permite reflectarea fiecărei raze de lumină.