De ce apar durerile abdominale

Apropo.ro / 25.02.2002, 15:21
De ce apar durerile abdominale
Dupa fiecare masa te simti balonata Aceasta manifestare este destul de frecventa, fara sa se stie din ce motiv anume. In general, senzatia provine dintr-o hipersensibilitate a intestinului sau a stomacului, care poate fi rezultatul ingerarii unor alimente bogate in fibre

Dupa fiecare masa te simti balonata

Aceasta manifestare este destul de frecventa, fara sa se stie din ce motiv anume. In general, senzatia provine dintr-o hipersensibilitate a intestinului sau a stomacului, care poate fi rezultatul ingerarii unor alimente bogate in fibre (varza, fasole, salata) sau a consumului de alcool. Medicii apreciaza ca acestea sunt, de regula, manifestarile unei hipersensibilitati a mucoasei digestive, a unei colite, ale sindromului de colon iritabil. Masurile terapeutice consta, in aceste situatii, in administrarea de medicamente antiacide, pe baza de argila sau carbon. Este necesara, de asemenea, o dieta din care sa fie suprimate alimentele greu digerabile. Daca starea de disconfort se permanentizeaza si este insotita de tulburari de tranzit, medicul va prescrie un tratament pentru reglarea sensibilitatii si motricitatii tubului digestiv.

Zgomote puternice in stomac si intestine

Este de vina tranzitul lichidelor la nivel intestinal. Se produc dupa ce alimentele sunt amestecate cu secretiile digestive. Sunt jenante, din cauza efectului sonor neplacut, dar nu prezinta pericol. Daca devin frecvente, acompaniate de dureri abdominale, trebuie consultat medicul specialist, pentru a remedia problemele de digestie, tranzit lent.

Arsuri stomacale intre mese

Aproximativ 30-40 la suta din populatie se plange de arsuri stomacale sau hiperaciditate. Uneori, astfel de senzatii se datoreaza trecerii secretiilor acide din stomac in esofag. Ele survin, in general, in mod neregulat si nu afecteaza grav starea de sanatate. Grasimile, excesul de ciocolata sunt vinovate de astfel de senzatii. Cand arsurile nu sunt pronuntate si nu dureaza mai mult de doua-trei ore, la intervale de doua-trei zile, se pot utiliza medicamente care neutralizeaza aciditatea gastrica. Cand, insa, devin sacaitoare si persista in timpul noptii, este nevoie de analize medicale specifice, in urma carora vor fi precizate cauzele ce determina arsurile si tratament adecvat.

Ulcerul, un dusman ce poate fi invins

S-a crezut mult timp ca ulcerul apare din cauza cantitatii ridicate de secretie acida in stomac si de alterarea mucoasei stomacale. In 90% din cazuri boala este produsa de o bacterie numita Helicobacter pylori, care poate fi tratata cu antibiotice si antiulceroase.

Spasme abdominale dureroase

Survin in urma progresiei laborioase a gazului sau a deseurilor si nu constituie motiv de ingrijorare. Cand aceste simptome sunt insotite de diaree, constipatie, febra, este nevoie de un consult medical rapid.

Dureri la baza abdomenului, in stanga sau in dreapta

Toate durerile abdominale acute trebuie luate in serios, deoarece poate fi vorba de sindrom de intestin iritabil, digestiv sau ginecologic. Greata, varsaturile, febra, pot evoca o apendicita, o colecistita (inflamarea vezicii biliare).

Sarcina extra-uterina, urgenta medicala

Acest accident, destul de frecvent, este in crestere. Daca nu se utilizeaza contraceptive, daca se constata intarzierea ciclului menstrual, un ciclu anormal, durere de sani, este nevoie de un examen ginecologic rapid. Sarcina extra-uterina diagnosticata tardiv poate produce ruptura unei trompe, hemoragie interna, situatii in care se impune interventia chirurgicala urgenta.

Menstruatie dureroasa

Femeile care nu utilizeaza contraceptive orale au alternativa antiprostaglandinelor, antiinflamatoriilor care se opun sintezei prostaglandinelor (substante secretate de organism ce antreneaza contractii uterine pentru evacuarea sangelui menstrual). Contra durerilor abdominale, insotite de greata si migrena, se pot administra antiinflamatorii, in caz de ciclu regulat. Daca durerile nu cedeaza, trebuie consult de specialitate, deoarece poate fi vorba de endometrioza (maladie caracterizata printr-o proliferare anormala a mucoasei uterine).

Durerea in timpul actului sexual

Ginecologul, in urma unei examinari atente, poate stabili daca durerea este provocata de o infectie vaginala, produsa de o maladie sexuala transmisibila, un chist ovarian sau o infectie a trompelor. Ginecologica sau urinara, o infectie este considerata grava atunci cand este insotita de febra. Astfel de probleme, netratate, pot avea consecinte grave. Balonarile abdominale ce apar cu o saptamana inaintea ciclului menstrual sunt mai des intalnite la femeile care nu utilizeaza contraceptive orale. Manifestarile de acest gen sunt semnele unei insuficiente de progesteron si ale excesului de secretie de estrogeni ce antreneaza retentia apei in corp. Prizele de progestative, 10 sau 12 zile pe luna (chiar si in cazul in care exista sterilet), regularizeaza ciclul si au efect diuretic.

Materialul a fost realizat cu sprijinul dr. Marius Cazacu, medic primar M.G./M.F. Urgente medicale, tel 092.710190; 094.368850

SURSA : ACASA MAGAZIN