De ce ai nevoie de vitamine și minerale?
În funcție de simptome, cu ajutorul detaliilor de mai jos, poți descoperi care dintre vitaminele sau mineralele necesare unei bune funcționari a organismului îți lipsește. Deficitul poate fi acoperit printr-o buna alimentație și prize repetate de vitamine și minerale.
Vitamina C, ideala împotriva infecțiilor
Oboseala în prima parte a zilei și lipsa de pofta de mancare. Apare sensibiliate la infecții și echimoze repetate.
Ce rol are vitamina C?
Puternic protector al țesuturilor, vitamina C este un antioxidant cu multiple funcții. Ea intervine la nivelul celulelor, mușchilor, creierului, hormonilor. 1000 mg pe zi permit reducerea oboselii și apara organismul contra virusurilor și microbilor.
Aportul necesar este de 80 mg pe zi. O femeie din trei sufera de lipsa de vitamina C. Principalele victime, în acest sens, sunt fumatoarele și femeile stresate. În ce alimente se gasește ?
Principalele surse sunt fructele acide: fragi, zmeura, mure, coacaze, kiwi, mango. Se mai gasește, în cantitați apreciabile, în tomate, varza, patrunjel, ardei gras.
Calciul, indispensabil pentru oase
Te simți doborata de oboseala. La un control stomatologic, dentistul constata ca dinții tai se demineralizeaza. Ce rol are calciul
Acest element este constituantul de baza al oaselor și al dinților. Are rol fundamental în contracția și dilatarea celulelor musculare.
Dupa menopauza, lipsa de calciu poate duce la osteoporoza. Aportul indicat este de 900 mg pe zi. În ce alimente se gasește calciul?
Laptele și produsele lactate, ciuperci, apa minerala, creson. Este bine de știut ca vitamina D, care este activata prin expunerea la soare, permite asimilarea calciului.
Seleniul, agentul de curațare a organismului
Sunt puține semne care apar: oboseala, scaderea energiei. O carența severa antreneaza o cardiopatie.
Ce rol are seleniul?
Acest oligoelement este un detoxifiant puternic pentru metalele grele (plumb, mercur) și antreneaza eliminarea lor pe cai urinare.
Aportul necesar este de 0, 25 mg pe zi.
În ce alimente se gasește seleniul?
Seleniul se asociaza proteinelor.Se gasește în carne, pește, cereale complete, oua, scoici, ficat de pasare.
Fierul da energia vitala
Resimți o oboseala constanta și o scadere a performanțelor intelectuale. Fața capata o paloare accentuata.
Ce rol are fierul?
Participa la fabricarea globulelor și a hemoglobinei care transporta oxigenul spre țesuturi. Joaca, în același timp, rolul de aparare împotriva infecțiilor.
O lipsa importanta de fier conduce la anemie. Aportul necesar: zilnic, organismul matur are nevoie de 18 mg de fier. În ce se gasește fierul?
Sursele cele mai apreciate sunt ficatul, carnea roșie, fructele de mare, pești, oua. Este indicat ca, dupa o friptura, sa se consume o portocala. Vitamina C favorizeaza absorția fierului, iar ceaiul provoaca efectul invers.
Magneziul, important în combaterea stresului
Ești irascibila și ai stari de oboseala, pleoapele sunt agitate de spasme necontrolabile. Ai frecvent crampe.
Ce rol are magneziul?
Intervine în toate funcțiile neurologice și faciliteaza influxul nervos. Carențele de magneziu (spasmofilia) antreneaza stari de nervozitate, apasare și oboseala. Crizele se manifesta prin tremuraturi și crize de tetanie.
Aportul indicat este de 330 mg pe zi, iar în cazul în care femeia este însarcinata are nevoie de 480 mg de magneziu zilnic.
În ce alimente gasim magneziu?
Cea mai importanta sursa este apa minerala. În aceeași masura, se afla în soia, oleaginoase, pește, fructe uscate.
Deoarece nu poți sa mananci deodata toate alimentele pentru a-ți asigura aportul necesar de vitamine, soluția cea mai simpla este sa apelezi la multivitamine.