De ce a căzut Imperiul Roman
Multe din ceea ce cunoaștem azi ca fiind Anglia, Franța, Belgia, Olanda, Spania, Portugalia, Suedia, Austria, Ungaria, o parte din Germania, România, Bulgaria, Grecia, Turcia, Israel, Siria, Arabia Saudită, Libia, Egip, Tunisia, Algeria, Maroc erau sub dominația romanilor cu baza în Italia.
Declinul Imperiului Roman a venit gradual. Contrar celor cunoscute, Roma nu a căzut. Între anii 400 și 430 a.D. câteva grupuri de oameni din exterior au forțat intrarea în Imperiu și s-au stabilit în Franța, Spania și Africa de Nord.
Ușor, ușor, ei au început să pretindă independența de romani. Prin anul 500 a.D. Italia, Africa de Nord, Franța și Spania erau guvernate de un rege neamț, independent de Roma.
Împăratul Dioclețian a împărțit Imperiul în două părți, în anul 286 a.D Ceva timp după ce o parte din Imperiu a căzut, Imperiul Roman de Apus, cealaltă parte a încercat să se țină tare și puternică / Imperiul Roman de Răsărit. Avea centrul la Bizanț, denumit mai târziu Constantinopole, acum numit Istanbul. Imperiul care a rezistat a mai fost numit și Imperiul Bizantin.
Pentru aproape 1000 de ani, Bizanț a fost cel mai important oraș și capitala Imperiului Roman din est, ce mai rămăsese în picioare. Prin anul 1453, când turcii au asediat Constantinopole, ce mai rămăsese din Imperiu a căzut.
Imperiul Roman a păstrat pacea timp de 200 de ani și a ajutat la păstrarea literaturii și științei grecești trecându-le în lumea modernă.