De ce a castigat Dinamo campionatul

Apropo.ro / 02.06.2002, 13:01
De ce a castigat Dinamo campionatul
Ieri, "cîinii rosii" si-au trecut în palmares al 16-lea triumf în campionat, gratie unui succes lejer, 4-0, contra Brasovului, si a unei victorii a Craiovei în fata Nationalului. Suspansul ultimei runde de campionat nu a durat decît 7 minute, atît cît le-a trebuit oltenilor pentru a deschide

Ieri, „cîinii rosii” si-au trecut în palmares al 16-lea triumf în campionat, gratie unui succes lejer, 4-0, contra Brasovului, si a unei victorii a Craiovei în fata Nationalului. Suspansul ultimei runde de campionat nu a durat decît 7 minute, atît cît le-a trebuit oltenilor pentru a deschide scorul în Banie. Cum la Bucuresti evolutia resemnata a brasovenilor nu putea produce nici o surpriza, timpul s-a scurs în favoarea noii campioane a României.

Ion Cupen

1. Finisul strîns, limpezit abia în ultima etapa, a salvat întrucîtva spectacolul global, de speta coborîta. Aparentele însa nu însala. A fost o întrecere mediocra în care nu a existat o concurenta consistenta. Contracandidatele traditionale ale campioanei au avut o valoare incerta, zdruncinata suplimentar de conflicte interne. Steaua s-a topit ca o caramea capturata si închisa în seiful sau cald de Gigi Becali. Rapid s-a dezintegrat sub privirile deceptionate ale furtunoasei sale galerii, prinsa între vederile unui patron modern de care fotbalul nu se lipeste si imboldurile unui antrenor de moda veche ce a sfîrsit prin a fi sacrificat. Craiova, pierzîndu-si identitatea, s-a comportat ca o dihanie cu zgarda.

2. Dinamo a avut grosul plutonului la picioarele sale, ca un covor rosu, protocolar, care întotdeauna semnifica mai mult servilismul decît respectul. Fîsiile cele mai trainice ale presului au fost vopsite în culorile Ceahlaului, Gloriei, Argesului, Petrolului, Brasovului. Si Craiovei, evident, unde a salasluit Gigi Netoiu, ambasadorul atît de vrednic al proaspetilor campioni în Banie. Gustînd mereu din coliva atîtor echipe sinucise de dragul ei, Dinamo si-a pierdut credibilitatea, sacrificînd pîna si meritele reale ale unor jucatori cu mare potential ca Giani Kirita, un mobilizator fanatic, Costel Ilie, pîrghie de nadejde, sau Vlad Munteanu, a carui coacere pare împlinita.

3. Impresia generala de echipa ajutata în pînzele careia au suflat membrii cooperatori si arbitrii aserviti, senzatia ca un bastion abuziv dinainte de ’89 mai sperie înca precum o statuie a lui Postelnicu într-un muzeu al figurilor de ceara au deranjat-o pe campioana. Ca sa se elibereze din juvatul acuzelor, s-a hotarît sa joace tare, straduindu-se sa croiasca din gluga gîdelui o pelerina umila, de victima. Astfel ca pîna si un jucator voios si cu simtul umorului ca Florentin Petre, stînjenit de faptul ca în constiinta populara meciul din ultima etapa cu Brasovul era asimilat cu un blat clasic tratat cu indiferenta, a avut tupeul sa declare public ca „Toti si-au dat viata cînd au venit sa joace în Stefan cel Mare si tot asa se va întîmpla si în ultima etapa”. Noroc ca simpaticul sau fecior Patrick, care-i toba de fotbal, nefiind scolit, n-a putut citi fantezista declaratie pentru a-si trage tatal de mîneca.

4. Dovada cea mai clara ca Dinamo nu este o campioana glorioasa rezida în amintirea celebrei întîlniri de la Bacau, cînd cel mai reusit meci al sau din acest campionat a coincis cu o înfrîngere. În aceste conditii, singura adversara periculoasa s-a dovedit FC National, o formatie hotarîta sa-si transforme frustrarile în atuuri. Revolta sa a fost însa înabusita. Nationalul a picurat mîndrie si fair-play într-o apa în care bolboroseau impuritatile. Ea a fost ca un trapas înscris într-o cursa de galop, capotînd pe linia de sosire, desi crestat de pintenii insistentei ai lui Olaroiu. Daca acest campionat n-a adus la rampa nici o echipa mare, nici un jucator important, a descoperit în schimb un antrenor de viitor. Olaroiu nu-i poetic ca regretatul Mateianu, n-are nici extazul cu iz cazon al lui Iordanescu. Nici aerul doct al lui Lucescu. Nu pare nici un savant în costum de arlechin ca Boloni.

Ai zice ca este alcatuit pe calculator din elemente certe. El nu aduce alinare. Insufla doar rigoare, forta, încredere, semanînd cu un soldat NATO în Afganistan. Avînd ghinionul sa întîlneasca arme sofisticate, manechine capcana cu chipul înselator al lui Georgiu sau Simona, care au explodat.

„Netoiu astazi a demonstrat ca e ciine pana la moarte”
„Cîinii rosii” au profitat de pasul gresit al lui FC National la Craiova si, dupa o pauza de un an, au readus titlul în Groapa. Numele cel mai des scandat a fost cel al lui Gigi Netoiu.

Cristi Cretu

Arcanu iese sinucigas, îl agata pe Niculescu de parca el ar fi semnat pe 3 ani cu Dinamo, nu Flavius Moldovan, si le face cadou gazdelor un penalty. Bate acelasi Niculescu si 1-0. Din acest moment, toate privirile se îndreapta spre cei care au radiouri. Brasovenii trec în planul doi, iar important este ce face Craiova lui Netoiu cu Nationalul.

„Esteeeeeeee!”. Vocea celui care are tranzistorul la ureche sparge linistea la tribuna 0. Neîncrezatori, cei din jurul lui nu stiu daca e o gluma proasta, cum au mai fost în ultimele etape, sau chiar Craiova a deschis scorul cu National. Toate privirile se îndreapta spre oficiala unde Cristi Borcea danseaza de bucurie. Deci e adevarat. Jucatorii lui Gigi Netoiu au facut primul pas spre a trimite cadou titlul „cîinilor”.

Pe teren nu poate fi vorba de tactica. De la oaspeti, doar Stere pare dispus sa se bata cu morile de vînt. Sistemul „5-4-1” defenisiv al lui Bajko are acelasi efect asupra gazdelor ca atacul unei muste asupra unui tanc. Peluza da tonul la scandari. „Gigi Netoiu, Gigi Netoiu!” este refrenul preferat si finantatorul de pîna ieri al Craiovei devine cel mai iubit dintre dinamovisti. Mai siguri ca niciodata pe titlu, cei 9.000 de spectatori cînta în continuu. „2-0 la Craiova!. Nu e, a fost bara. Ba este, ba, tata, ba!” Vezuviul se muta din nou în Groapa în minutul 43 si nimeni nu se mai gîndeste decît la tricourile de campioni. Craiova conducea cu 2-0 pe National, iar Netoiu devenea împaratul „cîinilor”.

„Gataaaaaaa!”
Repriza a doua a fost trasa la indigo. Gazdele au facut 2-0 în minutul 56, cînd Niculescu a împins mingea în poarta de la 20 de centimetri, rapindu-i golul lui Dragan, cel care-l driblase pe Arcanu si trimisese spre poarta goala. „A 16-a oara, Dinamo e campioana!” a fost noul slogan al galeriei. Florentin Petre a intrat în locul lui Munteanu si a centrat pentru 3-0, gol marcat de Kirita. Danciulescu a intrat în locul lui Dragan si si-a luat portia de înjuraturi.

Tribunele mai explodeaza o data, dar gresesc. Nu e 3-0 la Craiova, ci 2-1. Nicu Galerie vine la masa presei si cînta. „Jurnalistii, sa sara jurnalistii!” striga si cei de la tribuna 0, invitîndu-i pe ziaristi sa participe activ la refrenul „Cine sare este cîine!”. Jandarmii îsi ocupa cu 5 minute înainte de final locurile din fata gardului ce desparte terenul de tribune. Îsi pun si castile în momentul în care Claudiu Niculescu îi centreaza lui Danciulescu pentru 4-0 în ultimul minut. Lica fluiera finalul si peste stadion se lasa linistea. Se asteapta sfîrsitul partidei la Craiova. La statie se asculta transmisia radiofonica a etapei. Trec aproape 5 minute pîna cînd se anunta finalul în Banie. „Gataaaaaaaaaaaa!”, urla cei 9.000 de spectatori. Poate sa înceapa fiesta. Dinamo e din nou campioana României. De data asta si a lui Gigi Netoiu.

Dinamo – FC Brasov: 4-0
––––––––––––
Marcatori:
1-0, Cl. Niculescu (7 – din 11 m)
2-0, Cl. Niculescu (56)
3-0, Kirita (74)
4-0, Danciulescu (89)

Dinamo
Antrenor:
Cornel Dinu
1. Lobont **
3. Kirita (cpt.) ***
6. Onut **
7. Bolohan **
9. Cl. Niculescu ***
18. Vl. Munteanu **
(8. Fl. Petre, 72) ***
19. Cl. Dragan **
(10. Danciulescu, 77)
20. Pîrvu *
21. Tîlvan **
25. Tames **
(22. Stînga, 46) **
26. Iodi **
Asezare: 1 – 3, 6, 26 – 7, 20, 25, 18, 21 – 9, 19

FC Brasov
Antrenor:
Ferencz Bajko 1. Arcanu *
4. Fl. Moldovan #
5. M. Stan *
6. Bodea (cpt.) *
7. Isaila *
10. Vasc *
(24. Surdu, 46) *
11. Onofras *
14. Sarmasan *
16. I. Andrasi #
(2. Balint, 46) *
18. Dani *
21. Stere **
(3. A. Ghindaru, 63) *
Asezare: 1 – 5, 16, 6, 4, 14 – 21, 7, 18, 10 – 11
Cartonas galbene: Arcanu (‘7)
Arbitru: M. Lica (Constanta)
Asistenti: M. Toader, I. Onita (ambii Constanta)
Spectatori 9.000

Ultimul meci în Stefan cel Mare pentru Lobby
Partida de ieri a reprezentat pentru portarul Bogdan Lobont ultima sa aparitie în fata propriilor suporteri pe stadionul din Stefan cel Mare. Lobby va mai apara înca un meci pentru Dinamo, miercuri în finala Cupei României, însa aceasta partida se va disputa pe stadionul „Lia Manoliu”. Goalkeeper-ul a primit din partea clubului un afis în care era reprezentat chiar el, un buchet de flori si tricouri albe care aveau numarul 1 pe spate. Lobont le-a daruit suporterilor tricourile, pastrînd, în schimb, afisul. (Eduard Apostol)

Tames si-a rupt mîna stînga
Spre finalul primei reprize, mijlocasul dinamovist Iulian Tames a cazut pe mîna stînga, suferind o fractura de radius. Una dintre asistentele de pe ambulanta i-a imobilizat bratul între doua atele, Tames fiind dus apoi la Spitalul de Urgenta, unde i s-a facut o radiografie si i s-a pus mîna în ghips. (Justin Gafiuc)

Toader n-a vazut un gol valabil
În minutul 17, Giani Kirita a trimis un sut-centrare, portarul brasovean Arcanu a retinut mingea, însa în cadere a intrat cu ea în poarta. Asistentul de pe acea parte, constanteanul Marian Toader, nu a semnalizat gol, si nici gazdele n-au protestat. (Eduard Apostol)

ProSport