Anul 1982 a fost unul dintre cei mai buni din istorie pentru cinematografie, susține scenaristul, producătorul și autorul Tom Jolliffe. Argumentele lui, publicate pe Flickering Myth, sunt solide. Atunci au apărut filme devenite fenomene culturale, blockbustere, dar și producții care au adus personaje pe care foarte multă lume le cunoaște. Îi știți pe Conan Barbarul și E.T., nu?
Anul 1982 este cel în care a debutat „Blade Runner”, care este inclus deseori în topul celor mai bune filme SF din toate timpurile. Filmul regizat de Ridley Scott a fost un eșec comercial la debut. Pelicula este, însă, considerată de mulți critici o capodoperă, plină de semnificații, filozofie și elemente vizuale extraordinare. „Blade Runner” avea să inspire, zeci de ani mai târziu, designul mașinii electrice Tesla Cybertruck.
Tot atunci apărea un alt SF excepțional, „E.T. the Extra-Terrestrial”, regizat de Steven Spielberg. Filmul a fost un hit instant și a fost răsplătit cu patru premii Oscar. Debuta, de asemenea, „Rocky III”, un mare succes comercial, care a consolidat poziția la Hollywood a lui Silvester Stallone. Alte două titluri de succes au fost „On Golden Pond” și „An Officer and a Gentleman” (cu buget de 7 milioane de dolari și încasări de 160 de milioane de dolari).
Tot în anul respectiv în cinematografe ajungea „Gandhi”, filmul care avea să domine Premiile Oscar din 1983, cu opt trofee câștigate.
În urmă cu 40 de ani cinefilii făceau cunoștință cu Conan Barbarul în producția cu același nume. Arnold Schwarzenegger a trebuit, pentru acest rol, să meargă mai rar la sală deoarece avea mușchii atât de mari încât nu putea mânui bine săbiile pe platourile de filmare. Deși nu a fost apreciat de critici, „Conan the Barbarian” are armate de fani chiar și astăzi.
Fanii filmelor horror primeau, în 1982, „Poltergeist”, la al cărui scenariu a constribuit și Steven Spielberg. Titlul a devenit un clasic al genului.
Dacă „Poltergeist” i-a speriat pe oameni, „The King of Comedy”, regizat de Martin Scorsese, i-a înveselit. Filmul spune povestea lui Rupert Pupkin, un comedian lipsit de succes care ar face totul pentru a ajunge în lumina reflectoarelor. Filmul avea să fie apreciat la adevărata valoare mult mai târziu.
Să nu uităm de drama psihologică „Sophie’s Choice”, în care Meryl Streep a avut un rol extraordinar, care i-a adus un Oscar pentru cea mai bună actriță într-un rol principal. În film, Sophie este o supraviețuitoare dintr-un lagăr nazist care are o relație cu un evreu obsedat de Holocaust.
Nu în ultimul rând, fanii lui Chuck Norris primeau, în 1982, filmul „Silent Rage”. Deși nu a avut succes în cinematografe, în timp titlul a devenit un fel de „cult film”.